Stará hudba nerezaví. Vede galantní konverzaci o baroku

Hudba z doby Ludvíka XV. zněla na Hradě (zdroj: ČT24)

Lobkowiczký palác na Pražském hradě rozezněly ve středu melodie, které si před více než třemi sty lety nechal hrát i francouzský král Ludvík XV. Versaillský dvůr je tématem letošních Slavnostní staré hudby. Na večer Galantní konverzace přivezl soubor Hofkapelle München skladby francouzských barokních skladatelů a doplnil je díly o generaci staršího německého komponisty Georga Philippa Telemanna.

Hudbě Jeana-Josepha de Mondonvillea podlehla i milenka Ludvíka XV. madame de Pompadour. Díky její přízni získal místo v královské kapele. Melodie francouzského houslisty přivedly k hudbě i Rüdigera Lottera, uměleckého vedoucího Hofkapelle München. „S rodiči jsme doma pořádali komorní koncerty. Bylo mi asi deset nebo jedenáct, můj otec hrál na housle, matka na flétnu, sestra na violoncello a já se občas přidal. Náš tehdejší repertoár byl velmi podobný tomu dnešnímu,“ uvedl. 

Soubor, který vede, používá při koncertech výhradně dobové nástroje, například cembalo nebo barokní příčnou flétnu a violoncello. „Barokní violoncello je na první pohled velmi podobné tomu dnešnímu. Liší se hlavní tím, že jeho struny jsou vyrobeny z ovčích střev,“ upozornil na rozdíly oproti současným hudebním nástrojům.

Právě pro barokní violoncello nebo violu de gamba napsal řadu skladeb také Georg Philipp Telemann, který se v osmnáctém století pohyboval na vrcholu tehdejších hudebních žebříčků. Ve své době byl dokonce oblíbenější než Johann Sebastian Bach. „Bach a Telemann rozhodně nebyli rivaly,“ podotýká Lotter. „Bach byl sice známější mezi hudebníky, přesto za svého života nebyl hranější než Telemann, protože Telemann lépe vycházel s lidmi z vyšší společnosti.“

Na francouzský barokní dvůr pozve festival Letní slavnosti staré hudby návštěvníky opět v pondělí, kdy Collegium Marianum zahraje árie a suity z baletů napsaných pro Ludvíka XIV.