Závěrečný koncert zvládne Janáčkův máj levou přední

Janáčkův máj zkouší na závěrečný koncert (zdroj: ČT24)

Závěr festivalu Jánáčkův máj bude mí francouzský šarm. Závěrečný koncert obstará v pátek 9. června Janáčkova filharmonie pod taktovkou francouzského dirigenta Philippa Bernolda, ke klavíru usedne francouzský pianista Jean-Philippe Collard. Zahraje mimo jiné dvě slavné skladby francouzského skladatele Maurice Ravela.

Koncert D dur pro klavír levou rukou napsal Ravel pro klavíristu Paula Wittgensteina, který na frontě přišel o pravou ruku. Skladba, která měla premiéru ve Vídni čtrnáct let po první světové válce, patří k těm obtížným. „Speciálně na tomto koncertě je velké obsazení orchestru. Hraje se mnou mnoho lidí a já musím vytvořit zvuk jen jednou malou levou rukou. Je to velmi komplikované,“ vysvětlil Jean-Philippe Collard.

Festivalovému publiku zahraje také další Ravelovo slavné dílo - Bolero. Původně bylo složeno jako cvičná skladba pro ruskou baletku Idu Rubinsteinovou, která si přála skladbu španělského charakteru. Při premiéře Ravelova hudba ale zaznamenala nečekaný úspěch. V současnosti se uvádí výhradně v koncertním provedení. 

Závěr Janáčkova máje ještě doplní klavírní variace od francouzského skladatele Césara Francka. Nefrancouzskou výjimkou programu pak bude „Reformační“ symfonie od německého komponisty Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.