Teď mě zabij. V ostravské inscenaci nezůstane nikdo nepostižen

NDM uvádí hru Teď mě zabij (zdroj: ČT24)

Starost o těžce postiženého syna je hlavním tématem divadelní hry Teď mě zabij. Kanadský autor Brad Fraser v ní provokujícím způsobem řeší společenská tabu, jako jsou sexualita postižených lidí, sebeobětování, ale také touha po vlastní smrti. Hutné drama s černým humorem umístilo Národní divadlo moravskoslezské do komorního prostoru zkušebny.

Příběh se točí kolem čtyřicátníka Jakea (David Viktora). Jeho kariéru spisovatele před lety narušila tragická nehoda manželky, po její smrti pečuje o tělesně postiženého syna, s podporou své mladší sestry. „Je jí téměř třicet, z osobního života nemá skoro vůbec nic a jediné, co s tím udělá, je, že to utápí v alkoholu,“ upozorňuje Lucie Končoková, představitelka této postavy, že situace není pro nikoho lehká.

Péče o postiženého syna je extrémně namáhavá. Neméně náročné je ale pro Roberta Fintu postiženého syna hodinu a půl hrát. „Ve hře není pevně dané, o jaké postižení přesně jde, ale dalo by se shrnout do mozkové obrny. Je to fyzicky náročné, protože jsem pořád v křeči,“ říká Finta.

Robert Finta, David Viktora
Zdroj: Radovan Šťastný/NDM

Autor hry Brad Fraser je enfant terrible kanadského divadla. Ve svých hrách se s oblibou zabývá tématy, která jsou jiným nepříjemná. „Klade si velmi nepopulární otázky o zodpovědnosti za život. I o tom, jestli máme právo život ukončit v jistých extrémních situacích, jako je třeba neléčitelná nemoc,“ upřesnil režisér Janusz Klimsza.

Zamyslet se nad odpovědí mohou diváci při hře Teď mě zabij před divadelními prázdninami ještě dvakrát.