Hudba a pohádka. Nejen děti milují čarovné filmové melodie

Výstava Hudba a pohádka (zdroj: ČT24)

Do vodnické říše, do pekla nebo na královský zámek zve nejen dětské návštěvníky výstava Hudba a pohádka, kterou připravilo České muzeum hudby v Praze. Připomene oblíbené pohádkové postavy i slavné melodie, které jejich příběhy doprovázejí.

„V Českém muzeu hudby byly poslední dobou spíš takové vážnější, dospělé výstavy, tak jsme se rozhodli zase po čase udělat výstavu hlavně pro děti. Chceme ukázat, jakým způsobem se muzika objevuje v pohádkách,“ uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V audio a video ukázkách si návštěvníci připomenou klíčové momenty z českých pohádek a zavzpomínají na skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku, Václava Trojana, Petra Hapku nebo Karla Svobodu.

Mnohé pohádkové postavy se představí jako protagonisté oper a baletů či populární hudby a orchestrálních i klavírních skladeb. Návštěvníci se mohou těšit na Honzovo království od Otakara Ostrčila, Dvořákovu Rusalku či Čerta a Káču. Expozice Hudba a pohádka bude v Českém muzeu hudby otevřena až do konce února příštího roku.