Vladimír Kokolia kompromituje legendy AVU

Vladimír Kokolia kompromituje legendy AVU (zdroj: ČT24)

S pojmem legendy pracuje ironicky, ale zároveň ho myslí vážně. Výtvarný projekt s názvem Legendy Grafiky 2 podle ateliéru, který na pražské Akademii výtvarných umění vede Vladimír Kokolia, od března představuje osm uměleckých osobností, které z ateliéru vzešly. Kokolia zároveň na jednotlivé aktéry sbírá kompromitující historky.

Aktéři výstavy se nejprve na čtyři dny zavřou v prostorách galerie, kde pod dohledem kamery, která přenáší dění na internet, vytvářejí nová díla. Následně výsledek prezentují na vernisáži, kde odpovídají návštěvníkům také na dotazy týkající se mimo jiné legend, které na ně prozradí doprovodné materiály. Historky shromažďuje Vladimír Kokolia.

Celý projekt, který postupně běží už od roku 2015, je věnován grafičce Šárce Trčkové. V současném čtvrtém kole se v Galerii Havelka již představili Lenka Černotová, Jakub Honetschläger, Ján Mančuška, Josef Bolf, Veronika Holcová a Tomáš Vaněk. Na řadě je Kateřina Šedá.

Na webu AVU je druhý Ateliér Grafiky představen takto: „Dřívější název Ateliér experimentální grafiky blíže definuje profil ateliéru, tedy upozorňování na periferní, alternativní, přehlížené jevy a přístupy a objevování nových definic oboru. Zaměřujeme se na individuální přístup, okolnosti vzniku prací a přípravu půdy.“