Sociální apel i vtip. Cena Jiřího Ortena vybrala prozaičku a dva básníky

Na Cenu Jiřího Ortena pro mladé autory do 30 let jsou nominováni dva básníci a jedna prozaička. Porota v jubilejním třicátém ročníku vybrala do užšího kola Zuzanu Kultánovou za novelu Augustin Zimmerman, Dominika Melichara za básnickou sbírku Schýlené tělo a Jana Nemčeka za sbírku básní s názvem Proluka. Vítěz bude vyhlášen 11. května na knižním veletrhu Svět knihy Praha 2017.

Tradiční autorské čtení všech nominovaných se uskuteční 27. dubna od 19:00 v pražské Literární kavárně Řetězová. Ocenění pojmenované po básníkovi, jenž tragicky zemřel ve 22 letech, vzniklo v roce 1986 s cílem oceňovat autory publikující v samizdatu.

Organizátoři ceny se v průběhu doby měnili, Svaz českých knihkupců a nakladatelů ji pořádá od roku 2009. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová či Marek Šindelka.

Prozaickou prvotinu Zuzany Kultánové porota ocenila za „sugestivní, literárně neodvozený obraz Prahy druhé poloviny 19. století a několika tragických osudů v ní“. Kniha získala nominaci na Literu pro objev roku. Autorka se narodila roku 1986, vystudovala bohemistiku na Ostravské univerzitě, působí mimo jiné jako literární publicistka a kritička.

Prvotina Dominika Melichara Schýlené tělo byla porotou oceněna za „samozřejmé nakládání s bohatostí jazyka, básnické tradice i experiment, vtipem znejišťované a raciem ukotvované“. Autor se narodil roku 1987, v Praze absolvoval stejný obor jako Kultánová a pracuje jako nakladatelský redaktor. Dále působí jako literární a divadelní kritik.

Letos třicetiletý Jan Nemček pochází z Ostravy, kde na Dole Michal příležitostně pořádá autorská čtení Literární sprcha. Publikoval v literárních časopisech Host, Tvar, Weles, Artikl, Protimluv a dalších. Porota ho nominovala za „civilní momentky soudobého Ostravska, ve kterých se snaha o intimní překonání deziluze doplňuje o sociální apel“.

Vloni cenu získala Sára Vybíralová za titul Spoušť. Porota ji vybrala proto, že publikaci a autorku považuje za „suverénní a originální vypravěčský typ, který překračuje hranice současné české prózy“.