Kdo jsou lidé, kteří vlastní zemi? Havelka se ptá na (slovenské) Elity

Režisér Havelka zkoumá (slovenské) Elity (zdroj: ČT24)

Slovenské národní divadlo uvedlo původní titul českého dramatika a režiséra Jiřího Havelky. Představení Elity s podtitulem Minulost je před námi vychází ze záznamů ve svazcích Státní bezpečnosti. Ukazuje metody StB, přelom politického uspořádání v roce 1989 a vzestup elit porevoluční společnosti, které mnohdy vzešly z podhoubí minulého režimu.

Představení zachycuje přesvědčování ke spolupráci, vyhrožování, nátlak. Na jedné straně jsou vyškolení příslušníci Státní bezpečnosti, na té druhé více či méně bezbranní lidé, kteří stojí před volbou podepsat, nebo ne. Hra je mozaikou reálných záznamů z archivů komunistické policie. „Je to snaha o divadelní rekonstrukci udělanou podle hlášení, samozřejmě s nějakou licencí,“ říká autor a režisér Jiří Havelka.

První se zorientovat

Herce a diváky po celou dobu představení odděluje sklo. Kulisou dění je konspirační byt. Zvuk se z něj do sálu přenáší přes mikrofony, které prostor odposlouchávají. Až v posledním výstupu jeviště dostane podobu současnosti, kdy se postavy brání a vysvětlují, jak to prý bylo.

Hra zároveň zkoumá přelom dvou politických uspořádání. „Inscenace Elity je snaha podat věrný psychologický portrét lidí, kteří se během Sametové revoluce dokázali na základě svého postavení, přístupu k informacím, ale v neposlední řadě i díky svému vzdělání a znalosti jazyků jako první zorientovat v novém společenském zřízení,“ zní anotace.

Odkud pocházejí lidé, kteří dnes ovládají a de facto vlastní naši zemi? Jaký je jejich morální profil a politická historie?
Hra Elity

Text vznikl na objednávku Slovenského národního divadla se zadáním konfrontovat dobu socialismu a jeho stínů ve slovenské současnosti. Kromě Havelky na představení pracovali dramaturgové Daniel Majling a Miriam Kičiňová. „Měli jsme připraveno asi osmdesát stránek, které byly takovou koláží z hlášení i současných interview s různými lidmi,“ říká Havelka. Na směřování scénáře se podíleli také herci. Představení přitom svedlo na jeviště hvězdy první slovenské scény různých generací.

„Pokud jsem mohla, tak jsem mluvila o svých vlastních zkušenostech anebo zkušenosti s jinými, s celou svou rodinou,“ říká herečka Emília Vášáryová. Její kolegyně Táňa Pauhofová dodává: „My později narození jsme si museli zvyknout na slovník této hry a museli jsme si hodně nastudovat, hodně přečíst, naposlouchat, mluvit o tom a hodně toho pochopit.“

K českým divákům se má hra Elity dostat na podzim, kdy ji uvede přehlídka na pražské Nové scéně Národního divadla.