Naše postele hoří. Australští rockeři Midnight Oil jedou na Colours

Po britských Jamiroquai, kteří nedávno ohlásili novou desku, zažije festival Colours of Ostrava další velký návrat. Jako součást světového turné vůbec poprvé v Česku vystoupí slavná australská kapela Midnight Oil. Skupina, která jedenáctkrát získala cenu Australian Recording Industry Association, se proslavila hity jako Forgotten Years, Blue Sky Mine, The Dead Heart nebo Beds Are Burning, s nímž byla uvedena do americké Rock and Roll Hall of Fame.

„Přivítejme Midnight Oil v původní sestavě! Zpěváka Petera Garretta, bubeníka Roba Hirsta, kytaristu Martina Rotseyho, basáka Bonese Hillmana a klávesáka Jima Moginieho. Báječnou kapelu s mocným politickým étosem, pevnými názory a radikálními gesty představující černé svědomí nejen Austrálie,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Kapela spojila rock se společenským a ekologickým protestem

„Je lepší zemřít ve stoje než žít na kolenou,“ zní heslo Oils. Melodický rock spojili se společenskými, ekologickými a protiválečnými protesty. „Jak můžeme tančit, jak se můžeme smát, když naše postele hoří. Přišel čas zaplatit,“ zpívají. Kapela trvá na přesvědčení, že Austrálie zemi původním obyvatelům ukradla a chovala se k nim drastickým způsobem.

Kapela zaujala nejen podporou aboridžinské komunitě, ale také protestními akcemi proti ekologické katastrofě způsobené ropným tankerem Exxon Valdez. Skupina omezila činnost v roce 2002, když zpěvák Peter Garrett vstoupil do politiky. Stal se poslancem parlamentu a později ministrem životního prostředí a školství.

Garret z politiky odešel v roce 2013 a loni vydal první sólové album. Nyní skupina oznámila, že se vrací na koncertní pódia. Během turné The Great Circle projedou od dubna do listopadu celý svět, od Sydney přes Brazílii, Severní Ameriku, Evropu, Nový Zéland zpět do Austrálie.

Šestnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července opět v industriálním areálu Dolních Vítkovic. K hlavním oznámeným hvězdám ročníku patří Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System nebo Nouvelle Vague.