„Všichni jsme stejní.“ Divadlo Reduta se přidalo ke Kmenům

Všichni touží po stejných věcech, ale každý je naplňuje prostřednictvím něčeho jiného, upozorňují Kmeny. Projekt, který je dílem rappera Vladimira 518 a publicisty Karla Veselého, se po knize a televizním cyklu přesunul na divadlo. Na hře o městských subkulturách se podíleli i sami tvůrci a herci. Na jevišti brněnského divadla Reduta se tak sešlo sedm výrazných typů, třeba tanečník, punker nebo hipsterka.

Nahlédnout do světa různých subkultur mohou diváci prostřednictvím sedmi individuálních příběhů. „Jsou v nich osobní zážitky celého týmu - herců, režiséra, dramaturga, výtvarníka…,“ prozradila dramaturgyně Ilona Smejkalová. 

O příslušnosti ke „kmeni“, který je ovlivnil v době dospívání, se přiznávají například herci Roman Blumaier, který se hlásil k pankáčům, bývalá hiphoperka Magdaléna Tkačíková nebo Jakub Šafránek, jenž svou subkulturu pojmenoval „městský outdoor“.

Kmeny na divadle (zdroj: ČT24)

Podle dramaturgyně chce každý - obrazně řečeno - náležet k nějakému kmeni. Inscenace ale nakonec všech sedm aktérů svede do prádelny, kde ze sebe vnější znaky své příslušnosti ke kmeni shodí. „To, co vloží do pračky, projde určitým procesem a může vyplivnout něco jiného, což je analogie k pobytu člověka v subkultuře. Říkáme tím, že jsme všichni stejní,“ podotkl režisér Braňo Holiček.  

Představení, které má ambice bourat předsudky, pobavit i podnítit k zamyšlení uvádí Reduta v premiéře 9. února.