J. S. Bach svedl dohromady bývalé spolužačky z konzervatoře

Bach svedl dohromady bývalé spolužačky (zdroj: ČT24)

Bacha trochu jinak se rozhodly posluchačům představit tři bývalé spolužačky z ostravské konzervatoře. Jednou z nich je i česká sopranistka Martina Janková. V předvánočním čase uvedou Bachovy duchovní kantáty nebo klavírní skladby, které věnoval své druhé ženě. První společné turné je zavede do divadla i do kostela, s recitací se k nim připojí také herečka Taťjana Medvecká.

„Byla jsem ráda, že jsem dostala takovou nabídku, vždycky se snažím obnovit repertoár, nastudovat něco nového,“ uvedla k nápadu sopranistka Martina Janková, sólistka opery v Curychu. 

Zpívala už na mnoha světových pódiích, včetně milánské La Scaly. O letošním adventu si ale udělala čas i na své bývalé spolužačky. S houslistkou Halinou Františákovou se seznámila už na pionýrském táboře, kde zpěvačka pomáhala v kuchyni, houslistka s dětmi v oddílu.

Bachovy skladby pro Marii i pro manželku

Pro první společné vystoupení si - s ohledem na předvánoční čas koncertů - vybraly Bacha. „Například kantátu o Marii, když ji navštíví anděl a sdělí jí, že otěhotní a dostane Ježíše Krista jako syna,“ prozradila Janková. 

Klavíristka Eliška Novotná zahraje skladby, které se na koncertech běžně nehrají, cvičí je ale už děti na základních uměleckých školách. Bach je složil pro svou druhou manželku Annu Magdalenu. Ukázky právě z její fiktivní biografie v koncertním programu předčítá herečka Taťjana Medvecká.

Projekt Bach trochu jinak v premiéře zazní 14. prosince v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Následující dva večery jej bude možné slyšet ještě v opavském kulturním domě Na Rybníčku a v evangelickém kostele v Havířově.