Vzhlížení se ve věcech hříšných. V Havířově vystavují erotické grafiky

Grafiky na erotická témata si před sto lety nejen rakouská šlechta schovávala a vlepovala do knih v podobě exlibris, protože v době svého vzniku nebyla určena široké veřejnosti. Nyní je představuje Výstavní síň Viléma Wünscheho v Havířově. Sbírku už viděli zájemci v Evropě i Asii.

Výstava čerpá z obsáhlého grafického díla markýze Franze von Bayorose a sbírek učitele i novináře Karla Jaroslava Obrátila. Oba se narodili před 150 lety a oba svou tvorbou naráželi na prudérní společnost. 

Rakouský malíř a ilustrátor von Bayros kvůli svým lechtivým ilustracím a exlibris, ředitel školy v Uherském Hradišti K. J. Obrátil kvůli sbírce erotického folkloru. „Učitel, který sbírá lidovou, velice chlupatou a pestrou poezii, to muselo společnost strašně dráždit,“ nepochybuje autor výstavy erotické grafiky Pavel Hlavatý.

Erotika se dostala k soudu i k princeznám

Obrátil musel dokonce čelit disciplinárnímu řízení pro perverznosti a vzhlížení se ve věcech hříšných. Nakonec byl zproštěn viny. Franz von Bayros soudním sporům čelil lépe - pohyboval se ve vyšší společnosti. „Obrázky si u něj objednávaly i kněžny a princezny,“ doplnil Hlavatý.

Karel Obrátil sbíral grafiky, vlastní vytvářel, překládal knihy. Za války ho kvůli protinacistickým názorům několikrát zatklo gestapo, zemřel v dubnu 1945 v pankrácké věznici. Jeho rozsáhlou knihovnu rozkradli nacisté.

V Havířově vystavují erotické grafiky (zdroj: ČT24)

Bayrosovy grafiky jsou dodnes cennou položkou pro sběratele. Pavel Hlavatý spravuje druhou největší sbírku jeho děl. Výstavu už viděli návštěvníci v Číně i v pařížském muzeu erotiky. V Havířově bude k vidění do konce listopadu, poté si ji zamluvili kurátoři z Polska.