Veletrh ve Frankfurtu nabízí virtuální realitu a sbírá zakázané knihy

Ve Frankfurtu nad Mohanem začal další ročník světoznámého knižního veletrhu, který se letos zaměří i na výzvy moderních technologií. Na knihy, ale také na virtuální realitu nebo umělou inteligenci by měl podle pořadatelů přilákat téměř 300 tisíc návštěvníků. Česká expozice chce zaujmout odkazem na dílo Václava Havla.

Česká expozice představí téměř dvě desítky vystavovatelů. Hlavním tématem je osobnost dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla, který by v říjnu oslavil osmdesáté narozeniny. Během programu o Havlovi promluví kněz a pedagog Tomáš Halík, diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský nebo spisovatel Karel Hvížďala.

Nejznámějšího knižního veletrhu se účastní na 7000 vystavovatelů

„Václav Havel bude také prezentován prostřednictvím knih, které budou vystaveny na stáncích spolu s dalšími knihami, které reprezentují současnou knižní kulturu,“ říká Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny v Brně, která má prezentaci na veletrhu na starosti.

„Bude-li čas, pak budu bloudit festivalem, protože to je asi to nejkrásnější, co tady návštěvník může zažít,“ doufá Kubíček. Nejznámějšího knižního veletrhu na světě se letos účastní na 7000 vystavovatelů, kteří se budou vedle návštěvníků z řad veřejnosti snažit zaujmout především některé ze 700 literárních agentů z 300 agentur a 31 zemí světa.

Geograficky se 68. ročník veletrhu zaměří na Vlámsko a Nizozemsko, které jsou čestnými hosty. Oblasti, které spojuje společný jazyk, představí celkem 454 knih. Své zastoupení budou mít ale i země, jako je Kazachstán, JAR, Vietnam nebo Írán. Posledně jmenovaná země loni chyběla na protest proti účasti britského spisovatele Salmana Rushdieho.

Zakázané knihy a virtuální realita

Pozoruhodnou doprovodnou akci představuje projekt argentinské umělkyně Marty Minujínové, která se spolu s německou organizací Documenta snaží shromáždit 100 tisíc dříve nebo ještě dnes zakázaných knih, aby z nich mohla vytvořit obdobu antického chrámu na Akropoli, který symbolizoval estetické a politické ideály první světové demokracie. Zakázané knihy mohou lidé darovat i ve Frankfurtu.

I na tradiční veletrh v posledních letech rychle pronikají moderní technologie. Letos jim ve Frankfurtu věnují celou jednu část nazvanou The Arts+. Návštěvníci mají možnost proniknout skrze virtuální realitu do některých knih nebo diskutovat o dopadech umělé inteligence na jejich psaní. Veletrh návštěvníkům také poprvé nabízí mobilní aplikaci, která je rozsáhlým areálem provede nebo je bude informovat o novinkách.

Veletrh, který letos doprovázejí přísnější bezpečnostní opatření, bude v prvních dnech přístupný jenom profesionálům knižního trhu. Pro veřejnost se potom otevře o víkendu.