Neblbneme z chytrých telefonů? V Ostravě nabízí Humanity Upgrade

Humanity Upgrade je hrou o digitální době (zdroj: ČT24)

Selfie tyče, aplikace, mobily i chatování je v ostravském divadle Stará aréna během představení dovoleno. Nová česká divadelní hra Humanity Upgrade je totiž sondou do světa digitálních technologií.

„Když jsem byl malý, chtěl jsem být pořád ve spojení se svými kamarády, ale nešlo to. Teď mohou být lidé v kontaktu neustále, takže jim trochu závidím, na druhou stranu si říkám, jak nás to mění,“ obává se režisér a autor konceptu Jiří Hajdyla.  

Lidstvo dnes podle hry není závislé na stvořiteli, ale na Wi-Fi . Ani to nevíme a stávají se z nás upgradované bytosti – roboti. Inspiraci našli tvůrci v Čapkově dramatu R.U.R. a v knize německého psychiatra Manfreda Spitzera Digitální demence.

Prosím, zapněte své telefony

Přesná osnova scénáře vznikla až při vzájemné konfrontaci tří herců a režiséra. „Líbilo by se mi, kdyby představení umožnilo divákovi vytvořit si odstup od tématu a podívat se sám na sebe versus chytrý telefon. Jestli ho to mění nebo nemění,“ přeje si Hajdyla. 

Proto je Humanity Upgrade jedna z mála divadelních inscenací, kde se od diváků vyžadují nabité a zapnuté telefony. Upgradovat sebe i je mohou v nejbližší repríze 26. října.