Rotundu spojenou s legendou o sv. Václavovi uvidí po archeolozích i veřejnost

Reportáž: Prohlédněte si rotundu sv. Václava (zdroj: ČT24)

Práce na unikátním archeologickém nalezišti na Malé Straně jsou definitivně u konce. V budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy před dvanácti lety náhodně objevili základy předrománského kostela. Svatováclavská rotunda z 11. století i s jedinečnou dlažbou byla teď poprvé po opravách otevřena pro kamery České televize.

Podle legendy vznikla rotunda na místě, kde se zastavil povoz s tělem mrtvého knížete Václava. Více než 300 let byla ale pokládána za definitivně zničenou. Odborníci předpokládali, že zanikla při výstavbě jezuitského domu.

Nečekaný objev

Jeho rekonstrukce je ale vyvedla z omylu. „Od roku 2000 probíhala poměrně masivní rekonstrukce této malostranské budovy a vědělo se, že je v tomto prostoru nějaké hluché místo. A v únoru 2004 byly objeveny základy svatováclavské rotundy,“ popsal objev proděkan Matematicko-fyzikální fakulty UK Martin Vlach. 

Zachovala se i jedinečná románská podlaha. „Dlaždice tehdy pálili v pecích na dřevo a podle toho, jak dlaždici umístili vůči žáru, byla ztmavlá nebo jen červená,“ vysvětlil postup našich předků restaurátor Tomáš Rafl.

Jedinečná románská dlažba v rotundě sv. Václava
Zdroj: ČTK(ČT

Archeologové poté pokračovali ještě hlouběji – v čase až do desátého století. „Jedním z největších objevů výzkumu je řada kamenů, podle zpracování základ sakrální stavby. Víme, že to byla stavba nadzemní a že jde zřejmě o nejspodnější řádek základů,“ upřesnila archeoložka Jarmila Čiháková.

Veřejnost rotundu uvidí příští rok

Za opravu a zachování prostor zaplatila fakulta zhruba 10 milionů korun, převážně od Norských fondů. Dalších dva a půl milionu věnovali dárci. 

Pro veřejnost budou archeologické nálezy zpřístupněny až příští rok při dvou příležitostech: o Muzejní noci a při oslavách svátku svatého Václava.