Kapsář v Ostravě. Ostravská tramvaj vozí Shakespeara

Shakespeare v ostravské tramvaji (zdroj: ČT24)

Ostrava si letos připomíná čtyři sta let od smrti Williama Shakespeara celoročním projektem. Od září ho obohatila tramvaj plná dramatu. Lidé se v ní můžou začíst například do Shakespearových sonetů.

Shakespearova tramvaj jezdí po Ostravě přes týden na lince číslo 8, o víkendu pak na lince číslo 7. Kromě venkovního vizuálu ji ozvláštňují kapsáře na sedadlech, z nichž si cestující mohou během jízdy půjčit některé ze Shakespearových děl. Začíst se mohou především do sonetů, ale také do Hamleta nebo Macbetha.

Kapsáře pro kapsáře

Organizátoři počítali s tím, že se budou muset knížky po čase doplnit. Nečekali ale, že po dvou týdnech z tramvaje zmizí nejen všechny knížky, ale i kapsáře.  

„Myslím, že by se tomu Shakespeare smál. Možná by o tom napsal nějakou frašku. Mohla by z toho být komedie Kapsáře v Ostravě,“ bere organizátorka projektu Shakespeare 2016 Zuzana Vinklářová krádeže s nadsázkou.  

Ostravská veřejnost ale dostala od organizátorů i Shakespeara, který věděl o lidském charakteru své, druhou šanci. Tramvaj s knihami bude Ostravou jezdit do konce listopadu. Oslavy dramatikova výročí vyvrcholí ovšem už tento pátek pod širým nebem v Komenského sadech.