Ve světě hudby pluje další plachetnice. Dubaj má novou operu

Operní scéna je bohatší o další metropoli. K populární stavbě v Sydney navíc přibyla další budova, která připomíná plachetnici. Nová opera v Dubaji chce být světovou ikonou. Stavěla se tři roky a v přepočtu stála téměř osm miliard korun. Podle vedení se však investice vyplatí, program je už nyní plný hvězd.

Dubajská opera, která stojí u paty nejvyšší stavby světa Burdž Chalífa, byla slavnostně otevřena koncem srpna. Novou tvář Spojených arabských emirátů odhalil slavný španělský tenorista Plácido Domingo. „Je úžasné být u inaugurace operní síně, která má moderní koncept, ale zároveň v sobě má kouzlo starého operního domu,“ prohlásil Domingo.

Variabilní plachetnice

Dubaj chce novou stavbou posílit svou kulturní scénu. Město sice pořádá řadu světových kulturních akcí, zatím mu však chybělo velké operní divadlo. „Dubaj je v otázce své propagace do světa na důležité křižovatce. Netýká se to jen atrakcí a zážitků, které už teď nabízí, ale i toho, co teprve přichází. Včetně dubajské opery,“ říká ředitel opery Jasper Hope, který dříve stál v čele slavné Royal Albert Hall v Londýně.

Podoba opery je inspirována tradicí přístavního města na pobřeží Perského zálivu. Vnější forma stavby se podobá dhau, tedy malé arabské plachetnici, která se stále používá v místní dopravě. Inspirace lodní konstrukcí tak připomíná slavnou budovu opery v australském městě Sydney, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Hlediště má dva tisíce míst a nabízí variabilní využití. Pomocí několika tlačítek lze interiér transformovat na úplně jinou plochu. Může se využívat jako divadlo, koncertní sál, prostor pro bankety, sportovní zápasy a další příležitosti. Technicky jde údajně o nejvyspělejší operní stavbu na světě. Víceúčelová hala by se tak do budoucna měla svým renomé vyrovnat své známější konkurenci v Sydney. Alespoň v to doufá její ředitel.

Dubaj má novou operu (zdroj: ČT24)

Zdá se, že o velká jména v Dubaji nebude nouze. Ještě na podzim tam během svého rozlučkového turné vystoupí další věhlasný pěvec José Carreras. Lístky mizí také na muzikál West Side Story nebo na světově známé představení iluzionistů The Impossible.

Nová opera podtrhuje bouřlivý vývoj, kterým Dubaj v posledních letech prochází. Hlavní město stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech se rychle změnilo v globální centrum obchodu a služeb. Kromě nejvyššího světového mrakodrapu Burdž Chalífa, který je vysoký 828 metrů, vyrostlo v Dubaji mnoho originálních staveb, jako jsou například umělé ostrovy ve tvaru palmy nebo mapy světa.