Radost z hudby. Dvořákova Praha uvede Jana Mráčka

Jan Mráček: Nejdůležitější je radost z hudby (zdroj: ČT24)

V pátek večer se na festivalu Dvořákova Praha představí český houslista Jan Mráček. Na koncertu komorní řady spolu s ním v Anežském klášteře vystoupí houslista a kurátor Daniel Hope, který celý cyklus připravil. Festival v pondělí v Rudolfinu zahájil Saský státní orchestr Drážďany pod taktovkou Christiana Thielemanna.

Jan Mráček patří mezi nejvýraznější osobnosti mladé generace českých houslistů. Slavil úspěchy v mnoha soutěžích včetně druhé ceny v houslové soutěži Pražského jara roku 2010, kdy se jako devatenáctiletý stal vůbec nejmladším držitelem ocenění v historii tohoto interpretačního klání. Pravidelně spolupracuje s Václavem Hudečkem a od roku 2012 působí jako jeho asistent na Akademii Václava Hudečka. V roce 2011 se stal dosud nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Pláč a smích

Pro muzikanta je podle něj nejdůležitější radost z hudby. „Jsem nerad, když musím být na pódiu v časovém presu a nepřipraven podle svých představ. Ale když vidím, že lidé odcházejí buď s pláčem, nebo se smíchem, to je nejdůležitější,“ říká hudebník, který byl hostem Událostí v kultuře.

Během pátečního večera zazní smyčcový kvintet od Johannese Brahmse a smyčcový sextet od Petra Iljiče Čajkovského. Kromě Mráčka v Anežském klášteře zahraje kurátor komorní řady Daniel Hope. Žák Yehudi Menuhina a profesor houslové hry na Královské akademii hudby se nově stal hudebním ředitelem Curyšského komorního orchestru. Večer dále vystoupí Paul Neubauer, Josephine Knightová, Jakub Fišer a Ivan Vokáč.

Festival Dvořákova Praha v pondělí zahájil Saský státní orchestr Drážďany pod taktovkou Christiana Thielemanna. Rezidenčním orchestrem festivalu je Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a Jakubem Hrůšou. Během série Dvořák Collection III uvede všechny Dvořákovy symfonické básně a koncertní předehry. Festival 24. září uzavře Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením Antonia Pappana se sólistou Gilem Shahamem a díly Gioacchina Rossiniho a Petra Iljiče Čajkovského.