Pražské Národní opéká buřty všem, komu nová sezona není buřt

ROZHOVOR. Na opékání buřtů, bazén s knihovnou, taneční módní přehlídku nebo křest prvního národního medu zve Národní divadlo v Praze všechny, kteří spolu s ním chtějí zahájit 134. sezonu. Na piazzetě se 2. září odpoledne představí všechny soubory první scény. Co ji v nové sezoně čeká, prozradil v rozhovoru ředitel Národního divadla Jan Burian a první sólista baletu Ondřej Vinklát.

Opékání buřtů, křest medu, je takové zahájení sezony pro Národní divadlo typické?

J. B.: Poslední tři roky se snažíme o happening pro veřejnost, jehož se účastní umělci ze všech souborů. Chceme tím upozornit na to, že Národní divadlo je otevřená instituce, která připravuje nejen inscenace, ale také řadu doplňkových programů. Všechny srdečně zveme, bude to veselé. 

Pro aktuální sezonu chystáte dvacet premiér. Můžete o některých prozradit více?

J. B.: Začnu hned o začátku. Hned příští týden je premiéra klasického dramatu Antona Pavloviče Čechova Tři sestry, v opeře chystáme operu Carla Orffa Měsíc a chytračka, balet už teď zkouší s českým choreografem Janem Kodetem originální premiéru Malá mořská víla podle Andersena, s hudbou, která je speciálně napsaná pro tento balet Zbyňkem Matějů. Také chystáme na začátek října festival na počest Václava Havla, rádi bychom, aby to byl první ročník akce, která bude nejen připomínat Václava Havla a jeho ideje, ale také souvislosti mezi divadlem, společností a politikou. 

Ze zmíněné dvacítky premiér budou tři baletní, osm činoherních a devět operních. Co se týče těch baletních, po Malé mořské víle následuje ještě Sólo pro nás dva a Nacho duato. Uvedete o nich více?

O. V.: Nacho Duato je celovečerní představení o Johannu Sebastianu Bachovi. A poslední premiérou bude rozloučení Petra Zusky s Národním divadlem, protože končí jako umělecký šéf baletu. Sólo pro nás dva vzniklo na hudbu Jaromíra Nohavici a polské písničkářky Beaty Bocek.

Opera se letos bude muset obejít bez budovy Státní opery. Jak vám to zkomplikuje práci a kam budou moci lidé na operu chodit? 

J. B.: Zkomplikuje nám to práci, ale už se těšíme, že za dva roky otevřeme novou krásnou Státní operu v původní podobě, protože dneska příliš neodpovídá originálu, a že vydrží nejméně dalších sto let. Jinak hrát budeme jak v historické budově Národního divadla, tak v Hudebním divadle v Karlíně, kde budeme hrát nejen operní, ale i taneční představení.

Naopak Národní divadlo získalo znovu budovu Themos. V jakém je stavu a jak ji využijete?

J. B.: Musí se zásadně rekonstruovat, budova je vybydlená a pro provoz už nevhodná. Teď ji rychle rekonstruujeme pro správu Státní opery, kterou musíme přestěhovat v horizontu týdnů. Budeme připravovat projekt, předpokládáme, že bude za dva roky hotový, a rádi bychom po dokončení rekonstrukce Státní opery zrekonstruovali nejen tuto budovu, ale také Novou scénu.

Rozhovor s Janem Burianem a Ondřejem Vinklátem (zdroj: ČT24)