Do Marienbadu se vrátil „ukradený“ filmový festival

Do Mariánských Lázní se po 70 letech vrátil mezinárodní filmový festival. Právě z tohoto lázeňského města totiž vzešla pozdější přehlídka v Karlových Varech. První ročník festivalu Marienbad pořádá nezisková organizace města. Program nabízí klasické filmy, ale nebojí se ani mladé experimentální tvorby.

„Mariánské Lázně, sídlo prvního poválečného festivalu československého filmu, se zaplnily hosty,“ hlásal v roce 1946 filmový týdeník. Tehdejší přehlídka promítla během týdne třináct titulů. Některé uvádělo i letní kino v Karlových Varech, kam se pak festival přesunul natrvalo.

Nyní Mariánské Lázně připravily vlastní filmovou přehlídku, vrátily ji i na stejné místo - do Společenského domu Casino. Marienbad ale podle organizátorů nechce do budoucna konkurovat známějším Varům. Zdejší červený koberec přivítal jedinou hvězdu - českou herečku Annu Polívkovou.

Do Mariánských Lázní se vrátil filmový festival (zdroj: ČT24)

Přehlídka není soutěžní. Do 3. září uvádí restaurované klasické filmy, jako Snídaně u Tiffanyho, Prázdniny v Římě nebo horor Ptáci. Větší prostor věnuje českým experimentálním snímkům. „Experimentální film je materiál, z něhož se může později stát klasický snímek anebo se díky němu může zrodit tvůrce, který točí klasické filmy,“ vysvětlil kreativní producent Marienbadu Jakub Felcman.

První ročník nového festivalu má rozpočet zhruba jeden milion korun a placený je výhradně z peněz sponzorů. Příští ročník se má konat znovu na konci srpna.