Operace Anthropoid se vrátila do Británie

Po světové premiéře v Karlových Varech a uvedení v Americe se film Anthropoid dostal i k publiku ve Velké Británii. Česko-britské koprodukční drama o atentátu na Reinharda Heydricha se vrátilo do země, kde českoslovenští výsadkáři dostali před pětasedmdesáti lety rozkaz, aby zabili zastupujícího říšského protektora.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš skončili ale tentokrát v obklíčení fotografů a fanynek. Červený koberec vedle londýnské Southbank patřil hlavním hrdinům snímku: Jamiemu Dornanovi a Cillianu Murphymu.

„Myslím, že příběh především pojednává o dvou mužích, kteří se musí vyrovnat s faktem, že mají někoho zabít. A o tom, jak se s tím poté vypořádají,“ shrnul Cillian Murphy. „Není to lekce historie, jsou to dvě hodiny zábavy,“ doplnil Jamie Dornan, který na rozdíl od svého hereckého kolegy Anthropoid už dvakrát představil i v Česku.

Anthropoid měl premiéru v Londýně (zdroj: ČT24)

Drama podle vlastního scénáře natočil britský režisér Sean Ellis, příběh prý nosil dlouhá léta v hlavě. Natáčení potom realizoval přímo v Praze, z většiny s českým štábem i herci. Třeba s Annou Geislerovou. Představitelka partnerky Jozefa Gabčíka nechyběla ani na londýnské premiéře. 

Stejně jako při světové premiéře na festivalu v Karlových Varech provázelo i v Londýně promítání snímku hrobové ticho. Jak budou na příběh inspirovaný českou historií reagovat čeští diváci, se tvůrci dozví až 28. září, kdy se Anthropoid objeví v tuzemských kinech.

Trailer: Anthropoid (zdroj: ČT24)