Český symfonický orchestr nahrává pro papeže Judea Lawa

ČNSO nahrává s Paolem Sorrentinem (zdroj: ČT24)

Český národní symfonický orchestr je proslavený spoluprací s uznávanými autory filmové hudby. Nejnověji nahrával pro oscarového režiséra Paola Sorrentina, který chystá televizní sérií Mladý papež s Judem Lawem a Diane Keatonovou v hlavních rolích.

Muziku k filmovému příběhu z Vatikánu nahrál ČNSO během jednoho dne. V hostivařském studiu byl přítomen i skladatel Daniele Marchitelli. „Hudba k tomuto filmu je kombinací klasiky, smyčcové, basové a silně elektronické hudby,“ upřesnil. „Sorrentino je, co se týče hudby, důmyslný.“

Se Sorrentinem spolupracoval Marchitelli také na Oscarem a Zlatým glóbem oceněném dramatu Velká nádhera. Tehdy pro změnu mixoval italský pop, kytary a elektro s vážnou hudbou, údajně jako znázornění rozhárané římské společnosti.  

I ČSNO má na Oscarech svůj podíl. Loni nahrál s Enniem Morriconem hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných. S italským skladatelem bude orchestr spolupracovat i letos. „V Itálii nemáme moc takto sehraných filmových orchestrů,“ vysvětluje Marchitelli, proč se na českých orchestr zahraniční filmaři tak často obrací. 

Osmidílná série Mladý papež bude mít premiéru v září na festivalu v Benátkách. Jude Law v seriálu hraje fiktivního amerického papeže Pia XIII.