Moravská galerie vystavuje návštěvníky... zážitkové turistice

Netradiční prohlídka Moravské galerie (zdroj: ČT24)

Je to prohlídka - a není to prohlídka. Netradiční cesta po budovách Moravské galerie je zároveň také divadelním představením, do něhož se mohou zapojit sami návštěvníci. Performance Here is here byla vytvořená speciálně pro prostory galerie.

Projekt Here is here od začátku porušuje většinu paragrafů návštěvního řádu Moravské galerie. Klade si tak otázku, jak se dnes vlastně chovat v prostorách muzeí. Interaktivní představení provede návštěvníky všemi třemi budovami: Uměleckoprůmyslovým muzeem, Pražákovým a Místodržitelským palácem. 

Site-specific představení je zážitkovou turistikou ve veřejném prostoru. „Procházíme budovami a dozvídáme se zvláštní divadelní formou, co se v nich stalo,“ upřesnil autor projektu Jiří Honzírek.

Prohlídka s příběhem

Návštěvník se vedle historických faktů postupně dozvídá i o příběhu dvou sester, které měly žít v Pražákově paláci. Průvodkyní po tehdejších událostech je jedna z nich - Věra Prachovská. „Její sestra Hanička spadla přes zábradlí a Věra nikdy z toho domu nevyjde, cítí se vinna,“ prozradila herečka Světlana Kašpárková. 

Příběh se pohybuje na hraně skutečnosti a fikce. Probrat ho účastníci prohlídky mohou pak při společné večeři.  Znovu ho Moravská galerie odvypráví 30. června.