V Číně začal Šanghajský filmový festival

Jediný film uváděný v Číně může utržit víc peněz než všechny snímky v českých kinech dohromady za celý rok. Čínský trh roste nejrychleji na světě. Právě proto roste i popularita Šanghajského filmového festivalu, který včera začal. V hlavní soutěži se utká čtrnáct snímků z celého světa.

Každoročně přivítá festival desítky čínských a hollywoodským hvězd. Tou letošní je například americký herec Bradley Cooper nebo režisér Emir Kusturica, který je zároveň předsedou poroty. O úspěchu filmu podle něj nerozhodují jenom tržby v kinech.

„Existuje celá řada estetických zbraní, které se používají při výrobě filmu. Dneska je můžete jakkoliv namíchat. Neexistují už žádná klasická pravidla jako podle Aristotela. Často se realita stává fikcí. Takže jak filmy, tak i diváci se změnili,“ domnívá se.

Začal filmový festival v Šanghaji (zdroj: ČT24)

Mezi favority devatenáctého ročníku patří katastrofický snímek Salt and Fire režiséra Wernera Herzoga, čínský film Soul on a String nebo režisérský debut In Embryo od dánského herce Ulricha Thomsena.

Čína se stává i filmařskou velmocí

V Číně se denně otevře třináct kinosálů. V únoru minulého roku poprvé předběhl čínský trh ten americký. I přes cenzuru a kvóty se tam ročně dostane přes třicet zahraničních titulů. Příkladem je loňský Jurský svět, který za týden vydělal v Číně sto milionů dolarů.

Na horních příčkách návštěvnosti ale zůstávají domácí snímky. Může za to i skutečnost, že v nejvytíženější části sezony mají hollywoodské filmy v Číně úplný zákaz.