Concentus Moraviae prověří náročnější formu manželství

Pozvánka dramaturga festivalu Aleše Březiny

„Se strunou struna v téže tónině, v manželské souhře se vždy doplňují.“ Osmý sonet uvozuje program letošního 21. ročníku hudebního festivalu Concentus Moraviae, který se soustředí na kvartety. „Často se o nich říká, že je to taková náročnější forma manželství,“ připomněl dramaturg Aleš Březina v pozvánce na 22 smyčcových kvartet v čele s rezidenčním Pavel Haas Quartetem, které 1. června festival zahájí.

Rozhovor s dramaturgem Alešem Březinou

Tématem letošního ročníku je Shakespeare, Beethoven a kvartetní tradice. Jak spolu souvisejí?

Beethoven se inspiroval Shakespearovou tvorbou a Shakespeare má ve svém díle více než dva tisíce odkazů na hudbu. Použili jsme tedy citáty Williama Shakespeara, abychom zařadili všechna Beethovenova díla pro smyčcové kvarteto na program těchto 35 koncertů.

Kromě předních českých i zahraničních kvartet zmiňuje program i jména Magdaleny Kožené nebo Ondřeje Havelky. Jak zapadají do toho repertoáru? 

Magdalena Kožená je patronkou festivalu a spoluzakladatelkou s ředitelem Davidem Dittrichem, pokaždé se pro ni snažíme najít nějakou možnost. Tentokrát se poprvé představí publiku ve své netypické poloze, bude zpívat písně Colea Portera. A zase jsme u Shakespeara, protože Cole Porter se velmi často inspiroval Shakespearovskými tématy, například jeho muzikál Kiss Me Kate vychází ze Zkrocení zlé ženy. Na koncert Magdaleny Kožené, kde poprvé zazpívá jazz, se velice těším, doprovodí ji Ondřej Havelka a Melody Makers.

Co dalšího nabídnou letošní koncerty?

Představíme také kompletní českou klasiku, tzn. kvartety Smetanovy, Janáčkovy, Dvořákovy, Martinů i soudobých tvůrců.  Dvě díla jsme dokonce objednali, a to od Ľubici Čekovské a Slavomíra Hořínky. Zazní i hudba, řekněme, nejstandardnější: Mozart či Haydn. Ze zahraničních interpretů například Meccore String Quartet nám zahraje polské autory, Kodály Quartet pak Bartóka čili program bude opravdu průřezem tím nejlepším, co toto obsazení nabízí. 

Festival potrvá téměř po celý měsíc, do 28. června, a koná se na 21 místech jižní Moravy, Vysočiny a Dolního Rakouska. Kde všude se bude koncertovat?

Bude se koncertovat v Mikulově, Náměšti, Hustopečích, v Kyjově, Kurdějově a dalších městech, závěrečný koncert se odehraje v Moravském Krumlově a vystoupí na něm Komorní orchestr České filharmonie.