Královský komiks si říká KIV. Obrázky mluví, divák sbírá groše

Ojedinělým herním komiksem připomene portál stanice ČT :D nejzajímavější momenty ze života Karla IV. Spojuje počítačovou hru s poetickými obrázky výtvarníka Matyáše Trnky. Diváka, a to nejen dětského, čeká od čtvrtka devět epizod. A nemusí se jen dívat.

Koho nebaví biflování dat a kázavé dokumenty, může si připomenout 700. narozeniny Otce vlasti zábavnější formou. Stačí nastartovat internet a přejít na stránky decko.cz/karel. Na monitoru nebo na tabletu vyskočí nápadité kresby, které umí mluvit a jejichž atmosféru dokreslují reálné zvuky a téměř filmová hudba.

Komiks nabízí dva způsoby procházení. Divák jej může sledovat podobně jako film a poslouchat – nebo ho procházet vlastním tempem a začíst se do něj jako do knihy.

Navíc může v některých chvílích sám rozhodnout, co se bude v příběhu dít. Kliknutím otevře dveře nebo prožene po zdi pavouka. Ale proč si nevyzkoušet rovnou roli samotného Karla IV.? Projíždět mezi jednotlivými kapitolami na koni, svádět boj s nepřáteli. A také sbírat cenné relikvie nebo groše, za které lze vybudovat královské město.

V hlavní roli Kryštof Hádek

Zatímco první epizoda připomene atmosférou Harryho Pottera, v dalších kapitolách se objevují bojové scény v duchu Pána prstenů či Hry o trůny.

„Nechtěli jsme ukazovat Karla IV. jako ikonu, ale jako schopného člověka, který měl na začátku těžký život. Říká se, že v sedmi letech uměl číst, přitom králové tehdy bývali negramotní. Naučil se několik cizích jazyků, navíc byl zdatný například v jízdě na koni,“ říká vedoucí portálu Déčko.cz Štěpánka Sunková.

Postavy namluvili herci z filmu Hlas pro římského krále – Kryštof Hádek v hlavní roli, dále Stanislav Majer či Hana Vagnerová.

Obsahovou  a herní část vytvořil tým dětského webu ČT, vizuálně je komiks dílem výtvarníka a animátora Matyáše Trnky, který na sebe upozornil například interaktivním komiksem Malý Alenáš nebo vizuálem a znělkou 11. ročníku festivalu AniFest. Talent má v genech, je vnukem legendárního ilustrátora, loutkáře a režiséra Jiřího Trnky. Pro komiks vytvořil téměř čtyři stovky originálních obrázků.

Hudbu složila kapela Ponk, která je čerstvým držitelem sošky Anděl v kategorii world music. 

Ponk: Videoklip ke komiksu KIV. Boží král (zdroj: ČT :D)