Jasný tip Josefa Chuchmy: Deska Copy and Paste

Co zajímavého si poslechnout? Novinář Josef Chuchma má jasný tip: sólovou prvotinu Copy and Paste hudebníka Josefa Ostřanského. Jeho album doporučil na závěr své Jasné řeči, kterou vysílá ČT art vždy v pondělí.

Josef Chuchma o albu Copy and Paste:

Brněnský kytarista Josef Ostřanský, spojovaný dosud se skupinami Dunaj či E, vydal své první sólové album – a to po desítkách let hraní na tuzemské alternativnější scéně. Natočil si je sám, za pomoci elektroniky, nazpíval je, texty mu z převážné části přispěl básník Karel David. 

Videoklip k albu historickou kamerou, do níž byl založen roky prošlý barevný filmový materiál, natočil dokumentaristický režisér Filip Remunda. Skladba Fráze je v obrazové složce „ilustrována“ záběry, k nimž tvůrce inspirovala Bezúčelná procházka, imaginativní devítiminutový dokument avantgardisty Alexandra Hackenschmieda z roku 1930.

Klip má svůj půvab, svoji atmosféru – jako celé album. A takzvaně alternativní je vlastně jen trochu, anebo dokonce vůbec – prostě elektronicky vybavené a vybarvené písničky příjemně zpívajícího pána, který nikam nespěchá, aniž by působil staromilsky. Trendům naslouchá, ale nehoní je.

Ostřanský alias Ostrak Mode svou novinku v koncertní premiéře představí a pokřtí v pražském Jazz Docku 21. května.