Konfrontace: Kumštýři boží vrací na scénu křesťanské umění

Konfrontace: Kumštýři boží (zdroj: ČT24)

Evropa se při hledání svých hodnot otáčí ke svým náboženským kořenům. To může ovlivnit také náboženskou tvorbu. K čemu je ale křesťanské umění dobré? Hosty pořadu Konfrontace Petra Fischera byli křesťanští umělci, členové Vesmírné kapely a malířka Martina Špinková.

Vesmírná kapela: Pro nás jako křesťany a další schóly v republice je důležité, abychom naše písničky mohli hrát na mších. A dokážu si představit, že když to poslouchá nevěřící člověk, tak to pro něj může být naivní. (…) Ale proč to zbytečně kódovat, když to jde říct narovinu? Je to naše filozofie a něco, co máme rádi. Když dáte dívce květinu, tak to neděláte, aby něco luštila, ale rovnou jí dáte najevo, že ji máte rádi.

Martina Špinková: Hledáme nějakou krásu, která je vlastně skrytá. Umění po té kráse pátrá. Jestli umřeme a budeme moct hledět na Hospodina, tak tam tu krásu, možná ideu krásy, potkáme. Ale myslím, že už tady se jí můžeme dotýkat někdy hodně intenzivně, třeba v muzice. Člověk si říká: Jo! To je ono! Ale nevíte proč. (…) Já vám nemůžu vnucovat Hospodina, ale tu krásu ano. Ať už věříme, nebo ne, tak krásu hledáme.