Glastonbury a Korea. Mydy Rabycad už zase skáčou za hranice

Česká formace Mydy Rabycad skáče do festivalové sezóny ve velkém stylu. Kapela s rusovlasou Žofií Dařbujánovou si zahraje na legendárním Glastobury a na dvou jazzových festivalech v Jazz in Seoul a Jazz in Daegu v Jižní Koreji. Nejde přitom o jejich první zahraniční zářezy. Loni poprvé vystoupili ve Velké Británii a na maďarském Szigetu.

 „Je to jako sen,“ přiznala frontwoman Žofie ohledně Glastobury, kde se představí v červnu. Bude to po devíti letech teprve podruhé, kdy se na legendárním festivalu představí česká kapela.

„Vím, že jedni z letošních headlinerů Foals někdy před osmi nebo devíti lety hráli na jiném velkém festivalu v Anglii na malé scéně u cesty mezi festivalem a kempem. Kdo chce jednou na Pyramidu, musí nejdříve poctivě a naplno odehrát v Silver Hayes. To je naše heslo, kterým se řídíme,“ říká kapelník Nèro Scartch.

Mydy Rabycad ladí Rock for People podle sebe

„Je to pro nás velká čest, stejně jako to, že si nás vybral korejský showcase festival Jazz in Seoul,“ dodala. V Koreji vystoupí díky podpoře Ministerstva kultury ČR. Kapela se ráda vrací po půlroce také do velšského Narberthu, těší se na festival la Fête de l'Europe ve Francii či na německý Trebur Open Air. Zajímavou zkušeností bude premiéra Mydy Rabycad ve Středozemí na srpnovém festivalu Porto Latino v Saint-Lorent na Korsice.

Kromě výletů za hranice se však Mydy Rabycad nevyhnou ani tuzemským koncertům. Zcela mimořádnou důvěru dostali od pořadatelů Rock for People: Ještě než do Hradce zavítají headlineři Massive Attack, bude nedělní program na scéně ve festivalovém stanu plně v jejich dramaturgii a režii jako elektroswingový večírek Mydy Rabycad a jejich přátel.