Moravská galerie prochází tvorbu Jána Mančušky pozpátku

Pro výtvarníka Jána Mančušku byla důležitá zprostředkovaná myšlenka. Čas Příběh Prostor - poznamenal si na jednu ze svých pracovních skic a tato poznámka dala také název jeho retrospektivě v Moravské galerii. Přináší pohled na svět stěžejní výtvarné osobnosti generace nultých let.

Mančuška, v Česku působící Slovák, byl laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2004 a o rok později jedním ze spoluautorů expozice v českém pavilonu na bienále v Benátkách. Ovlivnil jak své vrstevníky, tak generaci nastupujících umělců, jeho další tvorbu ale zastavila zhoubná nemoc - podlehl jí v necelých čtyřiceti letech.

(Ne)obyčejná každodennost

Moravská galerie představuje jeho práce od konce 90. let do jeho smrti v roce 2011. Mančuška je řazen ke konceptualistům, zajímaly ho obyčejné věci každodenní potřeby. „Název výstavy cituje tři slova na jedné z jeho pracovních skic. Tato kresba-diagram základně uvádí do problematiky, kterou Mančuška ve svých pracích systematicky a cílevědomě rozvíjel déle než jedno desetiletí,“ uvedl kurátor výstavy Vít Havránek.

Výtvarník sbíral od přátel a známých příběhy, které se udály, a využíval je ve svých textových sochách nebo ve scénářích filmů. Při zpodobnění každodennosti ho také zajímalo, jak ovlivňuje příběh osoba vypravěče a způsob vyprávění - tentýž příběh proto nahlížel očima různých aktérů. S perspektivou a časem si pohrál také v divadelním představení, v němž se děj odvíjí od konce na začátek. Jeho Hra pozpátku je také součástí výstavy.

Tvorbu Jána Mančušky připomněla loni výstava První retrospektiva v Galerii hlavního města Prahy. Brněnská instalace ale přináší jiný výběr děl v jiné koncepci - Mančuškovým časem, příběhem a prostorem se návštěvníci Pražákova paláce mohou zaobírat do 22. května.   

Jarní výstavní sezonu paláce doplňuje soubor portrétních obrazů současné umělkyně Patricie Fexové. Její Rysy jsou k vidění do 1. června.