Tolkien o samotě a Vánocích: Školní ročenka odhalila neznámé básně

Příběh o prstenu, který vládne všem, není zdaleka to jediné, co spisovatel J. R. R. Tolkien sepsal. V Abingdonu ležícím v jihovýchodní části Anglie v hrabství Oxfordshire teď byly nalezeny dvě dosud neznámé básně tohoto britského literáta a profesora. Jde už o druhý unikátní nález v krátké době: ani ne před rokem vyšla kniha Kullervův příběh, která do té doby zůstávala široké veřejnosti skrytá.

Básně byly nalezeny ve školním časopise instituce Our Lady's School , respektive v jeho ročence z roku 1936. Objev učinil Wayne Hammond, který objevil Tolkienovu starou poznámku, v níž zmínil, kde básně publikoval. Odborníci na spisovatelovo dílo hádají, že oba kusy sepsal během své profesury na Oxfordu.

Mystérium na druhou

První báseň nese název The Shadow Man a jde o první verzi, kterou pak Tolkien přepracoval a otiskl v roce 1962 ve sbírce Dobrodružství Toma Bombadila. Vypráví příběh dvou lidí, kteří se navzájem hledají. Vypadá to až skoro jako báseň o manželství, odhadují literární vědci. V příběhu vystupuje muž, který v životě necítí naplnění; dokud nepřijde žena a neuleví jeho samotě.

Druhé dílko Noel se pro změnu noří do vánoční atmosféry a do její zimní krajiny. Hrdinkou je dívka Mary, což je prý nejspíš proto, že verše psal Tolkien právě do magazínu katolické školy Our Lady's.

Škola chce novinky prezentovat při výstavě o své historii. Oba kusy jsou podle ředitele velmi atmosférické a s nádechem záhady.