Nejkrásnější knihkupectví Lello slaví 110 let. Za slávu vděčí i Rowlingové

Jedno z nejkrásnějších knihkupectví na světě - Lello v portugalském Portu - slaví stodesáté narozeniny. Ačkoliv fascinuje neogotickou fasádou i starobylými interiéry, věhlas si získalo až jinak. Spisovatelka J. K. Rowlingová ho využila jako předlohu ke knihovně ve škole čar a kouzel v Bradavicích.

Aktuálně prodáme přes 500 knih za den, což je nárůst skoro o 300 procent. Stali jsme se významným vývozním artiklem portugalské kultury.
José Manuel Lello
Ředitel knikupectví Lello

Vůně dřeva se mísí s knihařským lepidlem a ve starodávných policích odpočívají moderní svazky. Průvodce Lonely Planet určil knihkupectví jako třetí nejkrásnější na světě. Díky tomu se stalo doslova poutním místem turistů. A stejně jako si milovníci dobrého pití odvážejí z Porta tradiční víno, milovníci literatury kupují v Lello aspoň jeden kousek do své domácí knihovny.

Popularitu zvýšila Rowlingová

„Největší zájem je o naše významné autory, jakými jsou Fernando Pessoa, Eca de Queiroz, Camilo Castelo Branco, a také o bilingvní edice, anglické a španělské,“ osvětlil tamní prodavač Alvaro Vieira.

Popularitu zvedla portskému knihkupectví ale především jedna z jeho někdejších zákaznic. Začátkem devadesátých let sem chodila na kávu neznámá učitelka angličtiny J. K. Rowlingová. Když o pár let později začala psát sérii knih o kouzelnickém učni Harrym Potterovi, podoba bradavické knihovny s portským knihkupectvím byla víc než zřejmá.

Od dob, kdy v Lellu usrkávala kávu budoucí spisovatelka, prošly prostory významnou rekonstrukcí. Nešlo však o modernizaci, ale přestavba naopak uvedla budovu do podoby, jak ji znali lidé v roce 1906. To přilákalo ještě více návštěvníků. 

Lello slaví 110. narozeniny (zdroj: ČT24)