Recenze: Souboj Ron Howard vs. Moby Dick dopadl nerozhodně

V srdci moře v kinech (zdroj: ČT24)

Nantucket je přístav na stejnojmenném ostrově u pobřeží Spojených států, odkud v 18. a 19. století vyplouvaly velrybářské lodě do dalekých lovišť v jižním Pacifiku. A jakkoli je hlavním motivem ostrovní vlajky vorvaň, protknutý harpunou, někdy tohle stopadesátitunové monstrum nad člověkem zvítězilo. Posádka velrybářské lodi Essex by o tom mohla vyprávět. Ale Herman Melville to učinil za ní a Ron Howard jeho cestu za Bílou velrybou nafilmoval. Zrovna připlouvá V srdci moře i do našich kin.

V srpnu 1819 zvedl v Nantucketu kotvy velrybářský škuner Essex a zamířil do nekonečných spoust Tichého oceánu, aby dva tisíce sudů v podpalubí naplnil velrybím olejem. Zlověstný albín Moby Dick na nej čekal uprostřed vorvaního hejna, které se zprvu zdálo snadnou kořistí. Dvakrát zaútočil jako vražedné beranidlo na bezbranný Essex a poslal ho do ledových hlubin.

Když se hladina uklidnila, zbyly na ní tři velrybářské čluny s těmi, co přežili a které čekal krutý a surový boj o přežití. Mezi nimi i čtrnáctiletý plavčík Thomas Nickerson, jenž příběh později odvyprávěl spisovateli Hermanu Melvillovi, který podle něj sepsal jeden z nejslavnějších románů - mýtus o Bílé velrybě.

V srdci moře
Zdroj: Freeman Ent.

K první adaptaci Melvillovy předlohy došlo v roce 1926, kdy vznikl němý snímek The Sea Beast, v němž si roli kapitána Achaba zahrál John Barrymore, jenž si ji ve zvukovém remaku Moby Dick znovu zopakoval v roce 1930. A nepřehlédnutelnou adaptaci natočil v roce 1956 režisér John Huston, kde mu démonického kapitána Achaba vystřihl Gregory Peck.

Teď se do velrybářského dramatu pustil oscarový Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše), který netočí špatné filmy, což potvrdil i tentokrát. Jeho snímek V srdci moře nevychází primárně z Melvilla, ale je natočen podle literární předlohy Nathaniela Philbricka, který za ni v roce 2000 získal National Book Award pro literaturu faktu.

V srdci moře / Chris Hemsworth
Zdroj: Freeman Ent.

Je o tom, jak Bílá velryba vznikla, proč je „jen“ fikcí, inspirovanou skutečností, a jak to tehdy skutečně bylo. Základní schéma je budováno na příběhu dvou mužů, kteří k sobě skrze společné utrpení našli cestu, a téměř biblického Leviathana, kterého ani to nejsilnější železo nezastaví a jenž navěky poznamenal jejich životy.

V srdci moře je slušně obsazený a poctivě odrežírovaný sea survival movie. V téměř výhradně pánském castingu je jednoznačně dominantní figurou charismatický a věrohodně osvalený Chris Hemsworth (jenž vyměnil kladivo Thora za velrybářskou harpunu). 

Film je rozčleněn do dvou částí (plavba za Moby Dickem a plavba o život) – ta první má výraznější atmosféru a dynamiku, ta druhá jde už trochu do ztracena. V paměti utkví výživný, leč krátký zápas s megakytovcem, žaludek zvedající nasoukání hubeného plavčíka do hlavy mrtvého vorvaně, odkud má vyškrábnout vzácný spermacet, a kanibalismem páchnoucí poučka o tom, že žádný námořník se nezbaví něčeho, co ho může zachránit.

Kdo tohle skousne, nebo dokonce miluje, může klidně napnout vratiplachtu (a také kosatku, stěhovku, létavku, košovku a brámovku) a vplout do brázdy Moby Dicka.