Vánoční výstava na Špilberku láká na pohádky Vlasty Švejdové

Knihy pro nejmenší i školní učebnice zdobí veselé ilustrace brněnské výtvarnice Vlasty Švejdové. Jejímu dílu věnovalo Muzeum města Brna letošní vánoční výstavu. Západní křídlo hradu Špilberk tak zaplnily obrázky okatých dětí i roztomilých zvířat. Výstava nazvaná Hádám, hádám pohádku potrvá do 24. ledna.

Vlasta Švejdová začínala u kreslení karikatur a kresleného humoru, celoživotní láskou se jí stala tvorba pro děti. Její obrázky si mohou lidé pamatovat například z pohádek o Karkulce a Budulínkovi, ale i z učebnic prvouky, uvedl Michael Kalábek z muzea.

Na Špilberku budou kromě knížek s pohádkami k vidění i několik desítek let staré originály obrázků pro knížky jako Broučci, Skořepinka či Lucie Luciperka. Vypadají ale jako nové. „Nevybledly, mají pestré barvy, protože všechno jsem archivovala a zakládala tak, aby obrázky nebyly na světle. Akvarely totiž časem blednou,“ vysvětluje Švejdová.

Kromě ilustrací v několika desítkách knih spolupracovala třeba na televizní pohádce O bojácném Floriánkovi nebo na filmu Křeček. Sama několik knížek také napsala, například Na hradě už nestraší, Co děláme celý den a Kaštánek. V roce 2011 vydala knížku s lidovými hádankami Jeden mluví, dva koukají, letos pak knížku Moje první říkadla.

Vánoční výstavy na Špilberku jsou oblíbeným cílem rodin s dětmi. Loni Muzeum města Brna vsadilo na čerty, kteří tvoří častý motiv ilustrací Karla Franty. Na dětské návštěvníky čekala řada úkolů a atrakcí s čertovskou tematikou. Tentokrát si vyzkoušejí divadlo s pohádkovými maskami, pohádkové hádanky nebo třeba tiskařskou dílničku.