Architektonická publikace rozebrala budovu Legiobanky

Legiobanka v knize (zdroj: ČT24)

Architekturu, lidi a příběhy spojené s Legiobankou shrnuje publikace o tomto klenotu prvorepublikové architektury. Na jednom místě přináší pozoruhodné detaily o historii budovy finančního ústavu československých legií od roku 1919 až po současnost.

Banka československých legií v Praze Na Poříčí od architekta Josefa Gočára měla reprezentovat novou tvář mladé republiky, která vznikla na troskách Rakouska-Uherska. Postavená z peněz legionářů spojovala poptávku po osobitém národním výrazu s praktickým účelem.

Iniciátorem byl původně bankovní úředník František Šíp. Z jeho popudu si legionáři v roce 1919 založili vlastní bankovní ústav, který zachránil jejich úspory ohrožované rychlou devalvací rublu. Zanedlouho banka disponovala kapitálem sedmdesát milionů korun a majetku odpovídala i bohatost jejího pražského sídla.

Publikace kolektivu autorů nabízí nejen zajímavosti z pozadí vzniku Legiobanky, jako je stavební plán nebo účetnictví, ale pouští se i hluboko do útrob velkoryse pojatého interiéru. Architekt Gočár se věnoval každému detailu, od zábradlí, schodů až po věšák na noviny. Ke spolupráci přizval sochaře Otto Gutfreunda a Jana Štursu či malíře a grafika Františka Kyselu. 

Budova bývalé Legiobanky
Zdroj: Jan Halaška/ČTK

Knižní Legiobanka, vydaná Nakladatelstvím Titanic, je první vlaštovkou, chystá se průvodce po dalším pražském skvostu Josefa Gočára – Domu U Černé Matky Boží.