Tři cesty za architekturou: David Vávra Šumné stopy také nakreslil

Architekt a spisovatel David Vávra v úterý večer na pražské Dobešce pokřtil novou knihu Tři cesty za architekturou. Kresby a poznámky v knížce vznikaly během soukromých výletů a především při natáčení populárního televizního seriálu Šumné stopy. Čtenáři se mohou skrze stránky knihy vydat na výpravy do Řecka, Izraele a Latinské Ameriky.

Vávra na 144 stranách střídá techniku barevných mastných pastelů na černém papíru s klasickou kresbou černou linkou na bílém papíře. Většina kreseb pochází přímo z cest.

„Musíte být na tom místě. Pak to má v sobě tu rychlost, živost a správnost, protože v krajině na kresbě zachycujete třeba i vůni, která na fotografii není. Fotka nemá přesah k tomu, co v tu chvíli cítíte, pijete, třeba kouříte doutník. To jsou moje nejšťastnější chvíle, když můžu sedět v kavárně a kreslit si,“ říká Vávra, který byl hostem Studia ČT24.

David Vávra: Vše vzniklo šťastným omylem (zdroj: ČT24)

Kniha shrnuje skici ze tří výprav. Vávra podniká cestu za základy naší kultury a architektury do Řecka, dále do Izraele, země zaslíbené a kolébky křesťanské civilizace, a do třetice za zázrakem nové civilizace, která mísí kultury celého světa, do Latinské Ameriky.

Kresby vznikaly nejen během soukromých výletů, ale především během natáčení populárního televizního seriálu Šumné stopy. Nejedná se však pouze o obrazovou knihu. Každá kresba je doprovázena stručnými popisky a některé obrázky jsou doplněny drobným veršem, který koncentruje autorův pohled na věc. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Pořad Šumné stopy volně navazuje na již uzavřený cyklus České televize Šumná města. Po 66 dílech, které mapovaly moderní architekturu měst a městeček Čech, Moravy a Slezska, se pozornost autorů obrátila k opomíjenému odkazu českých architektů ve světě. Scénář pořadu píše David Vávra společně s režisérem Radovanem Lipusem.