"Ve vyděšených oknech seděla hrůza." Munzar recituje Seiferta

Munzar recituje Seiferta (zdroj: ČT24)

Divadlo Viola nabízí v pátek večer setkání s Jaroslavem Seifertem. Zprostředkuje ho herec Luděk Munzar společně s violistkou Jitkou Hosprovou a klavíristou Emilem Viklickým. Diváci si budou moci vychutnat přednes sbírky Koncert na ostrově.

O výkladu veršů má Munzar jasnou představu: „To jsou verše, které se nedají recitovat, ty se dají jenom přečíst. A to o člověku, který je vám blízký.“ Nositele Nobelovy ceny znal herec osobně. Spisovatele chodil navštěvovat s celoživotním přítelem Františkem Hrubínem. Oba básníci ho pak provázeli celý život.

S jejich tvorbou se následně setkával ve Viole a zpřístupňoval ji i těm, kteří její význam z papíru neuchvátil nebo si ho nedokázali vyložit. Během normalizačního období se tehdejší herec Národního divadla pustil do projektu s Hrubínem a právě ve zmíněném pražském divadle pak uvedl jeho Romanci pro křídlovku.

Když jsem si v 60. letech minulého století poprvé přečetl Seifertův koncert na ostrově, zajíkl jsem se nad jeho krásou. O padesát let později mě zamrazilo nad jeho hlubokou pravdivostí – už jí rozumím.
Luděk Munzar
Herec

Ukázka ze sbírky:

Blízko nás vyvraždili celý dům.
Ve vyděšených oknech seděla hrůza.
Proklaté macešky!
V terezínské pevnosti
byly jich celé záhony
a udivená očka se ohlížela
za vysokými botami.
V poledne na Bílou sobotu
bývaly u nás dvě minuty ticha.
Kam jsem to jenom tenkrát pospíchal,
že se mi zdály tak dlouhé?
Ach ano! Už vím!
Když vzpomínají mrtví na živé,
trvá to věčnost.