Kdo neskáče, není Čechov! Plzeň zase fandí divadlu

Sporty stranou, od středečního večera fandí Plzeň divadlu! V prostoru DEPO2015 odstartuje hrou (A)pollonia od Krzystofa Warlikowského festival DIVADLO, který potrvá do 17. září. Třiadvacátý ročník nabídne 41 představení a řadu doprovodných programů. Domácí soubory doplní desítka zahraničních. Diváci uvidí inscenace předních evropských režisérů Thomase Ostermeiera, zmíněného Warlikowského nebo Kornéla Mundruczóa.

DIVADLO začíná zostra už od začátku. (A)pollonia bude největší hrou v historii festivalu. Předvede ji polské divadlo Nowy Teatr v režii jedné z největších hvězd současné světové režie, držitele prestižních Obie Award, Zlaté masky, Ceny nové divadelní reality i Mejercholdovy ceny. Inscenace trvá čtyři hodiny a podmanivou formou se zabývá tématem polského vlastenectví za 2. světové války. Aby byl seznam kompletní, nezapomíná se ani na židovství, pojem viny, oběti a hrdinství.

Z hlediska techniky jde o největší inscenaci v historii festivalu, která je navíc doprovázena živou hudbou.

V závěsu za DEPEM je Velké divadlo, kde se odehraje další polská zahraniční specialita – hra Netopýr varšavského souboru v režii dalšího esa, Kornéla Mundruczóa. Návštěvník se spolu s herci zavře do nemocničního pokoje s bílými prostěradly a na přetřes přijde lidská existence.

V Plzni se ale sejdou také čeští divadelníci. Jako tradičně nabídnou průřez toho nejlepšího napříč republikou. Do západních Čech se podívá třeba Divadlo Na zábradlí, Městské divadlo Brno, pražský Činoherní klub, Divadelní společnost Masopust, Naivní divadlo z Liberce nebo královéhradecké Klicperovo divadlo či dvojice SKUTR a další.

Klasika i experiment, slavní tvůrci i nadějné mládí, velké gesto i roztomilé miniatury.
Jan Burian

V Plzni bude k vidění i několik open air představení. Asi „nejnápadnější“ bude od 10. do 12. září vždy v 15 a 18 hodin pouliční performance španělsko-argentinsko-italského klauna, herce a performera Adriana Schvarzsteina nazvaná Greenman. „Co se stane, když na ulici přistane zelený muž se zeleným skútrem?“

V rámci festivalu DIVADLO se také poprvé otevřou zrekonstruované prostory Moving Station na plzeňském Nádraží Jižní předměstí. Kromě tradičních workshopů fotografie a videa prostory DEPO2015 doplní výstava Divadelní fotografie Magdy Hueckel. Ve spolupráci s Polským institutem v Praze a kurátorem výstavy Piotrem Sikorou se zde představí 110 snímků dokumentujících představení předních polských divadelních režisérů.