POSLECHNĚTE SI: Yo-Yo Ma s Bělohlávkem zahájili Dvořákovu Prahu

Dlouhé ovace ve stoje v pondělí večer v pražském Rudolfinu provázely vystoupení violoncellisty Yo-Yo My, jehož koncert zahájil 8. ročník festivalu Dvořákova Praha. Za doprovodu České filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka přednesl sólový part Dvořákova proslulého Koncertu h moll. V úterý převzal letošní Cenu Antonína Dvořáka.

„Hrát s Českou filharmonií je pro mě velká čest, vždy mě to nabije novou energií,“ uvedl Yo-Yo Ma před koncertem. V Praze vystoupil poprvé na jaře 1989, kdy pod taktovkou Václava Neumanna také provedl Dvořákův violoncellový Koncert h moll.

V první části večera filharmonici vyprodanému sálu, kam zavítalo mnoho osobností kulturního i společenského života, nabídli Dvořákovu málo hranou Druhou symfonii. Celý koncert nabídla v přímém přenosu ČT art. Na záznam se podívejte zde:

Yo-Yo Ma, držitel 16 cen Grammy, působí na mezinárodní scéně od druhé poloviny 70. let a dnes je počítán mezi největší žijící osobnosti klasické hudby. Narodil se v Paříži čínským rodičům, studoval v USA na Juilliard School a na Harvardské universitě. Podílel se na bezmála stovce alb, svou pozornost dělí mezi recitály, účinkování s orchestry, komorní hru i projekty se svým souborem Silk Road.

Cena Antonína Dvořáka

V úterý Yo-Yo Ma převzal z rukou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) letošní Cenu Antonína Dvořáka za propagaci a popularizaci české klasické hudby. Vůbec poprvé putuje prestižní ocenění do rukou zahraničního umělce.

Tradiční skleněné violoncello, které bylo vyrobeno podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla, se uděluje od roku 2009. Jeho držiteli jsou Jiří Bělohlávek, Josef Suk, Ivan Moravec, Jiří Kout, Ludmila Dvořáková a Jiří Kylián.

Yo-Yo Ma o Antonínu Dvořákovi (zdroj: ČT24)

O udělení letošní Ceny Antonína Dvořáka rozhodla jednohlasně dvanáctičlenná Rada akademiků složená z významných osobností českého kulturního života i klasické hudby. Vyhlašovatelem je obecně prospěšná společnost Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Až do 23. září nabídne festival Dvořákova Praha na dvě desítky koncertů s Dvořákovými známými i méně uváděnými díly. V dramaturgii tyto skladby doplní tvorba Dvořákových předchůdců i následovníků od Wolganga Amadea Mozarta po Arvo Pärta.