Kam za špičkami klasické hudby? Odpověď dává Dvořákova Praha

Praha od pondělí 7. září opět získala přízvisko Dvořákova. Metropole totiž posedmé hostí mezinárodní hudební festival, který chce ve jménu slavného českého skladatele složit hold klasické hudbě i kultuře. Jako první před publikem Rudolfina stane americký violoncellista Yo-Yo Ma v doprovodu České filharmonie s Jiřím Bělohlávkem.

Na úvod zazní Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll a jako kontrast k jedné ze skladatelových nejproslulejších skladeb zazní často opomíjená Druhá symfonie. Koncert bude od 20:00 v přímém přenosu vysílán na ČT art a také přenášen na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí.

Yo-Yo Ma si při své pražské návštěvě převezme ještě Cenu Antonína Dvořáka udělovanou za propagaci a popularizaci české klasické hudby v zahraničí i v Česku.

Česká filharmonie se kromě vystoupení s violoncellistou představí ještě pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši (společně uvedou málo hranou Dvořákovu Čtvrtou symfonii), následně s houslistou Davidem Garrettem a ve finále při závěrečném koncertu.

Klavírista Ivo Kahánek
Zdroj: Dušan Martinček/Ivo Kahánek

Dvořákova Praha má v záloze ještě další domácí hudebníky. Jedním z nich je klavírista Ivo Kahánek, který platí za jednoho z nejlepších současných českých pianistů. Jako každý rok festival představí také nejlepší mladé české interprety. Tentokrát ansámbl Lobkowicz Trio a jejich hosty. V programu nechybí ani barokní orchestr Collegium 1704.

Ze zahraničí do Prahy

Čtrnáctidenní festival posluchačům po šesti letech navrátí jeden z nejproslulejších světových komorních souborů, legendární Emerson String Quartet.

„Svoje mistrovské interpretační umění bude prezentovat na stylově značně odlišných dílech Antonína Dvořáka, Maurice Ravela a Bohuslava Martinů. Koncert je očekávaným uměleckým vrcholem komorní řady festivalu,“ lákají pořadatelé.

Emerson String Quartet
Zdroj: Emerson String Quartet

Dále bude možné poslechnout si londýnský filharmonický orchestr, mladého italského klavíristu Federica Colliho, Estonský filharmonický komorní sbor nebo londýnskou Akademie sv. Martina, která zahraje části ze soundtracku filmového Amadea Miloše Formana.

Až do 23. září nabídne Dvořákova Praha na dvě desítky koncertů s Dvořákovými známými i méně uváděnými díly. Dramaturgii doplní hudební tvorba Dvořákových předchůdců i jeho následovníků od Wolganga Amadea Mozarta po Arvo Pärta.