CIA se kamarádí s KGB. Alespoň v U.N.C.L.E.

Krycí jméno U.N.C.L.E. vstupuje do kin (zdroj: ČT24)

Konec rivality, Amerika spolupracuje s Ruskem. Tak se alespoň děje v novém filmu režiséra Guye Ritchieho Krycí jméno U.N.C.L.E. Dobrodružná krimi komedie vypráví příběh rivalů, kteří musí odložit dlouholeté nepřátelství, aby překazili plány zločinecké organizace. Snímek měl v úterý premiéru v Americe, česká kina se ho dočkají 20. srpna.

Guy Ritchie se nechal inspirovat stejnojmenným seriálem ze šedesátých let. Ve filmu proto ožívají tytéž postavy - vrací se agent Solo i jeho kolega Kuryakin, tentokrát v podání Henryho Cavilla a Armieho Hammera. Ten musel do své angličtiny zakomponovat stopy ruského přízvuku. „Poslouchal jsem Rusy mluvící anglicky nebo Rusy mluvící rusky. Všiml jsem si, že některé souhlásky a samohlásky znějí stejně, tak jsem to prostě zkoušel,“ popsal své přípravy na roli.

Film se nejspíš nevyhne srovnávání se seriálovou předlohou a sami tvůrci jsou si toho vědomi. „Rozhodně to chcete zahrát trochu odlišně, protože víte, že jinak vás zaškatulkují. Ale ta role byla zábavná sama o sobě už v prvních verzích scénáře, tak jsem to ani nezkoušel,“ uvedl představitel druhé hlavní role Henry Cavill.

Původní seriál se mi tak líbil, že jsem ho prostě chtěl natočit a zkusit zachytit, jak moc jsem si ho užil. Při práci na filmu jsem chtěl najít to, co mi tenkrát připadalo tak přitažlivé. To mě motivovalo.
Guy Ritchie
Režisér

Tradiční rivalové Amerika a Rusko výjimečně nestojí proti sobě. Plány tajné organizace tak „ruku v ruce“ řeší CIA s KGB.

Krycí jméno U.N.C.L.E. je dalším snímkem v řadě špionážních filmů, které letos vládnou promítacím sálům. Mezi nejnavštěvovanější filmy se zařadil už Kingsman nebo pokračování Mission Impossible. A vysoká čísla se očekávají i od nové bondovky Spectre.