Plzeň je o krok blíž hypermodernímu divadlu

Plzeň - Nové plzeňské divadlo z ateliéru portugalských architektů, které by se mělo stát výraznou moderní stavbou 21. století, již dostalo definivní podobu. Město nyní začne hledat zpracovatele projektu i zdroje financování. Pokud vše vyjde, v roce 2013 by hypermoderní multifunkčí budova měla přivítat první návštěvníky.

Neomezené možnosti

„Bude to divadlo, které bude moci být otevřeno celý den - nejenom pro diváky, ale také pro mládež, pro baletní školu, pro různou výuku, koncerty a výstavy,“ říká ředitel divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Akce podle něj budou probíhat paralelně, aniž by se vzájemně rušily. „Hrát chceme i dopoledne a při tom zkoušet, něco takového zatím nebylo možné,“ dodává ředitel.

Vítězný návrh tvůrců z Portugalska vybrala komise vloni v prosinci. Na projektu pracovali dva roky, zadavatelé ho opakovaně konzultovali uvnitř divadla i se zástupci jiných divadel. „Po stránce technické i po stránce vzhledu je to nádherně vymyšlené,“ hodnotí projekt čestná členka divadla, herečka Jana Hlaváčová.

Nové divadlo

  • Objekt je inspirovaný středomořskou tradicí; každá strana vypadá jinak, akcentuje jinou funkci.
  • Budova má stát u výstaviště na prostranství mezi Palackého a Jízdeckou ulicí.
  • Celková plocha určená pro stavbu je téměř 8000 m2.
  • Hlavní sál bude mít kapacitu 500 diváků, počítá se i s variabilní scénou pro dalších 200 lidí.

Hledá se 400 milionů

Cena stavby se odhaduje na 400 milionů korun. „Myslím, že to bude o něco více, je to ale v mezích toho, co jsme plánovali už zhruba před osmi lety,“ říká místopředseda Senátu ČR Jiří Šneberger (ODS). Plzeň si tak drahý projekt nemůže sama dovolit, počítá s krajskými i státními penězi. „Mohlo by to být na třetiny, takováto stavba slouží celému kraji i republice,“ vyjádřil se primátor Plzně Pavel Rödl (ODS). Část peněz se město pokusí získat v soutěži o hlavní město kultury na rok 2015, kam se přihlásilo. „Pokud bychom neuspěli, neznamená to, že se nebudeme dál pokoušet o divadlo,“ dodal Rödl.
Historické Tylovo divadlo bude fungovat jako dosud. Nová budova nahradí Komorní divadlo, které je letitým provizoriem.

Místo pro novou budova Divadla J. K. Tyla v Plzni
Zdroj: ČT24