Skleněná Místa setkávání Václava Ciglera

Praha - Václav Cigler je bezesporu velkou osobností českého i světového sklářského výtvarnictví. Osmdesátiletý umělec často a rád balancuje na pomezí umění a vědy, projektuje díla, která ozvláštňují přírodu. Pět nejdůležitějších principů jeho tvorby - sklo, prostor, voda, světlo a člověk - prezentuje výstava v Museu Kampa. Pod názvem Místa setkávání představuje prostorové objekty, na nichž Cigler pracuje už od konce 50. let.

S první instalací - Procházení - se návštěvník setká ještě před vstupem do galerie. „Jde o kompozici čtyř hranolů, kterými se prochází a kde je člověk zviditelněn, nejen sám, ale také s celým okolím,“ vysvětluje Václav Cigler. Hranoly svou světelnou hrou dovedou příchozího do muzea.

Ve vnitřních prostorách si Cigler znovu pohrál se světlem, ale také sklem a vodní plochou. Pod skleněnou lávkou vytvořil instalaci nazvanou Vodní hladina, čeřená hladina, pulsující hladina a světelnou stěnu Světelné pole. Prvky o rozměrech 2,7 x 9 metrů ve své formě i symbolice vyjadřují základní prvky života - vodu a světlo.

Třetí instalace - Místo setkání - je umístěno na terase Sovových mlýnů se skleněnou lávkou. Výsledkem je skleněný trychtýř s reflexivním povrchem o velikosti přibližně 15 x 15 metrů.

„Řekla bych, že je jedním z největších českých umělců. Kdyby žil třeba v Americe, tak by byl tím, čemu se dnes říká land-artisté,“ uvedla o Ciglerovi Meda Mládková, která Museum Kampa provozuje. Sovovy mlýny nebyly pro výstavu vybrány náhodně. Na jejich rekonstrukci v roce 2000 se podílel právě Václav Cigler.

Václav Cigler: Místa setkávání
Zdroj: ČT24