Turínské plátno zastínilo Krista v umění

Kašperské Hory – Návštěvníci Muzea Šumavy v Kašperských Horách měli dnes poslední možnost vidět autentickou kopii zřejmě nejslavnější relikvie světa, tzv. turínského plátna, do něhož bylo zahaleno tělo ukřižovaného Krista. Jediná autentická soudobá kopie v poměru 1 : 1 v České republice byla součástí a největším lákadlem dlouhodobé výstavy Kristus v umění věků. Ta je součástí cyklu výstav věnovaných křesťanskému umění a křesťanské ikonografii, které v tomto muzeu probíhají od začátku 90. let.

Od července výstavu v Kašperských Horách zhlédlo na třicet tisíc lidí. „Nikdo nepočítal s tím, že tu budeme mít takový vzácný kousek. Byli tou výstavou skutečně nadšeni,“ vysvětluje velký zájem návštěvníků Hana Duchová z Muzea Šumavy Kašperské Hory.

Kopie turínského plátna je ale jen jedním z mnoha vystavovaných předmětů v rámci celé výstavy Kristus v umění věků. Muzeum ji připravovalo skoro pět let. „Trochu mě zklamalo, že první kroky návštěvníků nemířily na výstavu, nemířily k zoologickým exponátům, které jsou takovým tahákem muzea, ale rovnou do druhého patra, kde je vystavena kopie turínského plátna,“ přiznal jeden z autorů expozice, historik Vladimír Horpeniak. 

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Na výstavě muzeum prezentovalo své vlastní sbírkové předměty i množství uměleckých památek z 15. až 20. století, vypůjčených ze sbírek českých muzeí a galerií, církve i soukromníků. Výstavní prostory v Kašperských Horách představily ukázky domácího i evropského umění - obrazy, grafiku, plastiky i práce uměleckého řemesla. Vedle děl mistrů zde své místo měla rovněž lidová tvorba jako dřevořezby nebo podmalby na skle, zastoupeny byly i ikony.

Výstava oficiálně skončila poslední říjnový den, vedení Muzea Šumavy ale uvažuje o jejím prodloužení až do konce roku.

  • Z výstavy Kristus v umění věků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2064/206323.jpg
  • Z výstavy Kristus v umění věků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2064/206324.jpg
  • Z výstavy Kristus v umění věků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2064/206325.jpg