Stará Aréna je mrtvá! Ať žije Stará Aréna?

Ostrava - Klub Stará Aréna, který vznikl v Ostravě na jaře v rámci kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015, končí. Jeho zhruba třičtvrtěroční existenci připomene na Silvestra smuteční pochod Ostravou. Představitelé Staré Arény zároveň jednají o její další budoucnosti s městem. Tvůrci kulturního programu klubu vytvořili občanské sdružení, které chce navazovat na jeho aktivity.

„Předložili jsme městu projekt, jak dál naložit s prostorami Staré Arény. Je to projekt, který nedubluje žádnou další ostravskou instituci,“ uvedla mluvčí týmu Ostrava 2015 Michaela Hofmanová. Pracovník tiskového oddělení magistrátu potvrdil, že klub, který měl smlouvy do konce roku, se teď uchází v rámci grantového řízení o peníze na další činnost.

Známý písničkář a básník Jiří Dědeček, který v létě ve Staré Aréně měsíc moderoval autorská čtení francouzských spisovatelů, řekl, že mu připomínala spoustu francouzských klubů. „Jestli končí, je mi to líto. Znám v Ostravě i další kluby, ale čím více klubů ve městě je, tím je to lepší,“ prohlásil. Stará Aréna podle něj oproti jiným klubům v zemi byla možná výjimečná publikem, citlivějším na sociální problémy.

Sdružení v pátek 31. prosince pořádá Tryznu za Starou Arénu. Příznivci klubu se sejdou v 18:00 u Janáčkovy konzervatoře a s hořícími svícemi, případně i smutečními květinami a věnci, se vydají přes Husův sad a Kuří rynek ke vchodu do Staré Arény. Tam klub uctí minutou ticha.

I podle Hofmanové byla činnost klubu pro Ostravu velmi přínosná. „Kulturní program tady byl skoro každý den. Návštěvnost byla velká, někdy lidé měli problém vůbec se sem dostat. Byla by škoda v tom nepokračovat,“ domnívá se.

Člen správní rady občanského sdružení Stará Aréna a hlavní dramaturg klubu David Mírek doplnil, že sdružení chce v Ostravě podporovat nezávislé kulturní projekty a zatím funguje bez vlastních prostor. Založily ho dvě desítky lidí, kteří se starali o dramaturgii a provoz Staré Arény.

„Chceme být nezávislí, proto jsme se vydali touto cestou. Uvidíme, jak dopadnou jednání o dosavadních prostorech Staré Arény. Pokud bychom měli v klubu prostor na pět večerů měsíčně, nemělo by to pro nás cenu,“ řekl Mírek.