Unikátní relikviář je zpátky v Bečově

Bečov nad Teplou - Do zámku v Bečově se po třech měsících vrátil, za přísných bezpečnostních opatření, vzácný románský relikviář svatého Maura, který byl vystaven na Pražském hradě. V Praze vidělo unikátní truhlu, jež je považována odborníky po korunovačních klenotech za druhou nejcennější památku, více než dvacet tisíc lidí. V Bečově bude relikviář k vidění na obvyklém místě od 1. dubna.

Relikviář byl podle informace Radiožurnálu převezen do Bečova za přísných bezpečnostních podmínek v pondělí. Transport byl velmi pečlivě utajen, stejně jako při cestě památky na Pražský hrad truhlu i při zpáteční cestě střežili policisté.

Tomáš Wizovský, bečovský kastelán a ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu, uvedl, že při transportu byla kromě bezpečnostních rizik eliminována rizika poškození vlivem klimatu. „Relikviář převážel ve speciální transportní schránce, která slouží pouze pro tyto účely, upravený automobil,“ poznamenal Wizovský.

V Bečově na relikviář čeká vylepšená expozice

Do Bečova se mohou zájemci o prohlídku relikviáře vydat o prvním dubnovém víkendu při zahájením nové návštěvnické sezony. Podle Wizovského bude umístěn v nové, modernizované a vylepšené expozici. „Lidé se mohou mimo jiné těšit na interaktivní tabuli s detaily výzdoby, promítání záběrů z policejní kamery pořízených při objevení a vyzvednutí relikviáře, model úkrytu relikviáře pod podlahou hradní kaple, zázemní restaurátora s interaktivními prvky a na řadu dalších zajímavostí,“ dodal kastelán.

Relikviář svatého Maura je v Bečově od roku 2002. Zámek od té doby opustil loni poprvé, právě kvůli výstavě v Praze. Myšlenka představit restaurovaný relikviář na Pražském hradě vznikla už před delším časem. Definitivní podobu pak dostal projekt loni v červnu při soukromé návštěvě manželky prezidenta Livie Klausové v bečovském zámku. „Pro Bečov to byla významná akce, která určitě pomůže ke zvýšení jeho atraktivity a přilákání dalších návštěvníků,“ konstatoval Wizovský.

Kriminalisté nalezli relikviář 5. listopadu 1985. Uschován byl pod dřevěnou podlahou kaple bečovského hradu. Na stopu přivedl státní orgány o rok dříve americký obchodník Danny Douglas žijící v Německu, který nabídl čtvrt milionu dolarů za povolení vyvézt blíže neoznačený předmět, o kterém nemají úřady ani tušení. Relikviář patřil rodu Beaufortů, kteří jako kolaboranti po válce Bečov opustili, a relikviář proto ukryli pod podlahu hradní kaple. Památka prošla od roku 1993 náročným restaurováním, které trvalo devět let.