Olomoucká Frida maluje tancem

Olomouc - Životní příběh mexické malířky Fridy Kahlo budou moci sledovat diváci na prknech Moravského divadla v Olomouci během originálního baletního představení Frida. Autorem libreta je Roman Balogh, který je i režisérem a choreografem inscenace. Divákům ale nepředloží ucelený životní příběh, osudy výjimečné ženy přiblíží prostřednictvím jednotlivých obrazů.

„Frida byla vášnivá, měla mimořádně dramatický život plný bolesti. Přes neštěstí, které se jí stalo, ukázala mimořádnou sílu k životu. Zahloubila se do svých maleb, které jí pomáhaly dostat se z nejhoršího. Ukázala, že se vyplatí žít,“ uvedl k předobrazu hrdinky baletního představení Balogh.

Frida se stala v Olomouci ústřední postavou komorního baletního vystoupení už v roce 2007, které bylo uvedeno na festivalu Divadelní Flora. Nyní se místní inscenátoři k látce vrátili a vytvořili celovečerní představení. Hlavní role se ujala Renáta Mrózková. „Role je pro ni speciálně udělaná. Její schopnost vcítit se do postavy je obdivuhodná,“ dodal Balogh. V alternaci hlavní roli ztvární Andrea Hrbková, manžela Diega tančí Jan Seitl a Ivo Jambor.

Divadlo slibuje moderní taneční představení, které přibližuje bouřlivý život malířky, její milostné vztahy i fatální lásku k manželovi Diegu Riverovi. "Jedná se o silný příběh, který se v knižní podobě stal bestsellerem a byl velmi úspěšně zfilmován s mexickou filmovou hvězdou Salmou Hayekovou v hlavní roli. Jsem přesvědčen, že životní osudy jedné z nejpopulárnějších umělkyň světa, královny autoportrétu, handicapované ženy, oddané manželky i milenky významných mužů osloví diváky všech věkových kategorií," předpokládá ředitel divadla Josef Podstata. 

V inscenaci jsou použity nahrávky věhlasných muzikantů, zejména Elliota Goldenthala, ale i Arvo Pärta, Keitha Jarretta či Bennyho Goodmana.

Premiéra se uskuteční dnes v 19:00, druhá premiéra je naplánována na sobotu 26. března.

  • Frida autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239561.jpg
  • Frida autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239541.jpg
  • Frida autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239543.jpg
  • Frida autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2396/239540.jpg