Města do Unesca pod taktovkou Česka

Karlovy Vary – Západočeské lázně budou mít se žádostí o zápis na seznam památek UNESCO větší šanci, pokud ji podají hromadně i s dalšími městy. V Karlových Varech se na tom shodli zástupci radnic několika evropských lázní. Česko navíc povede celou skupinu zájemců až do přístupových jednání. Na prestižním seznamu světového kulturního dědictví je už téměř tisíc položek, nejvíc jich je z Evropy. Podle expertů tak bude zápis dalších památek ze starého kontinentu stále těžší. Zástupci českých a evropských lázní se proto dohodli na podání společné žádosti.

Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně navrhlo k zápisu na seznam UNESCO ministerstvo kultury už před třemi lety. Zájem má dalších šest evropských měst. Například německý Baden-Baden, belgické Spa, francouzské Vichy a Montecatini v Itálii. Všechna města teď musí důsledně chránit lázeňská území před nevhodnou výstavbou. „Ta cesta samozřejmě nebude jednoduchá, tam platí skutečně to, že musí být přítomna výjimečná univerzální hodnota,“ vysvětluje náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Zastupci evropských lázní se v Karlových Varech dohodli na dalším společném postupu. Do poloviny příštího roku by měl být hotový konečný seznam měst, která nakonec budou splňovat přísná kritéria. Podání hromadné žádosti přitom není podle památkářů žádnou novinkou. „Řetězová nominace je v podstatě jediný možný mechanismus, kdy můžeme vstoupit na seznam,“ říká primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle plánu by přístupová jednání mohla začít v roce 2015. Na seznamu UNESCO by se lázeňská města objevila o rok později.