Kinematovlak vyrazil směrem na Zlínský Film festival

Domažlice/Zlín - Kinematovlak, nedílná součást Zlínského Film festivalu, vyrazil na cestu z domažlického nádraží. Vagóny, přestavěné na kino, muzeum a dětskou hernu, se v průběhu dvou týdnů zastaví v několika městech. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který se od 27. května do 3. června koná ve Zlíně, představí 248 snímků ze 49 zemí. Novinářům to dnes řekl umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Projekce festivalových snímků se vedle Zlína uskuteční také v Otrokovicích, Kroměříži, Vyškově a Mladé Boleslavi. V dalších devíti městech se přehlídka bude prezentovat prostřednictvím minisalonu filmových klapek a Kinematovlaku. „V tradičních čtyřech soutěžích bude o hlavní ceny bojovat 86 snímků. Uvedeme celkem 115 premiér, z nichž bude 13 světových,“ uvedl Koliha. Domácí kinematografii zastoupí v hlavní soutěži film Petra Oukropce Modrý tygr.

Kinematovlak vyráží na cestu už podeváté. Souprava několika vagónů, z nichž v jednom je umístěný kinosál pro 36 lidí, každý rok startuje z jiného nádraží, ale cestu pokaždé končí na Zlínsku a je tak nedílnou součástí Zlín Film festivalu. Letos svou pouť ukončí 31. května v Otrokovicích u Zlína.

Kinematovlak získal nový barevný design, oznámila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Naproti tomu program se nemění a promítají se hlavně pohádky určené nejmenším divákům. „Na výběru spolupracujeme s Českou televizí. Jsou to klasické večerníčkové sety,“ informuje Martin Pášma, mluvčí Zlín Film festivalu. Na plátně ožívají klasičtí hrdinové: Rumcajs, Maxipes Fík anebo Hurvínek.

Nedostatek financí komplikoval přípravy

Příprava letošního ročníku zlínského festivalu byla kvůli nedostatku financí komplikovaná. „Rozpočet jsme snížili o více než 30 procent, avšak šíře a kvalita filmového i doprovodného programu zůstala na úrovni minulých ročníků, jen doprovodných akcí je připraveno přes šedesát,“ dodal Koliha. Současný rozpočet činí podle něj kolem 32 milionů korun. Festival se uskuteční za finanční podpory ministerstva kultury, které přispělo devíti miliony, fondu kinematografie i evropského programu Media.

Dominantou letošního festivalu budou Dny irské kinematografie. Zahájí je světová premiéra irského snímku Já a Eliot a diváci uvidí dalších více než třicet titulů z této produkce. Program dále připomene několika snímky 90. výročí narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky či 100. výročí režiséra a výtvarníka Jiřího Trnky. Večerním zahajovacím filmem v rámci slavnostního zahájení pro dospělé bude nizozemský film Tom Kulička.

Při závěrečném ceremoniálu převezme uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež herec Jiří Lábus. Umělecký ředitel Petr Koliha se rozhodl ocenit rovněž režiséra Mateje Mináče za objevné a lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina a osmdesátiletého kameramana Františka Němce za celoživotní dílo.

V hlavní porotě usedne z domácích tvůrců režisér Karel Janák, v porotě oceňující animované snímky režisér Aurel Klimt a v porotě evropských debutů scenárista Marek Epstein. Z dalších filmových osobností organizátoři upozornili na účast režiséra Jérôme de Missolze z Francie, který představí svůj celovečerní dokumentární film Kids of Today (Ta dnešní mládež). Přijede i tvůrce zahajovacího filmu Arne Toonen a polský filmař Wiktor Skrzyneck, který uvede mezinárodní premiéru svého filmu Felix, Net a Nika a teoreticky možná katastrofa. Další informace získají zájemci na internetové adrese zlinfest.cz.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)