V Tasově odhalí svoji muzikantskou duši i herec Jiří Schmitzer

Tasov (Hodonínsko) – Čtyřicet kapel ze sedmi zemí, přebalovací pult v dětském koutku nebo nová moderátorka – program letošní Besedy u Bigbítu už podruhé připravila hlavní dramaturgyně Kač Janotová na dálku z kanadského Vancouveru. Víkendová hudební akce, kterou hostí Tasov u Veselí nad Moravou, je největším tuzemským festivalem pořádaným dobrovolníky bez nároku na honorář. Festival odstartuje v pátek odpoledne.

Genius loci a přátelská atmosféra – díky nim se stal z tasovské Besedy u Bigbítu fenomén. Rodinnou atmosféru si festival drží i díky práci dobrovolníků. Ti pracují zdarma.

Prim ale hraje hudba všech žánrů. „Nesázíme na kapely, které obvykle hrají na českých festivalech, ale na muzikanty, kterým sami věříme. Program se snažíme sestavovat s kurátorským nadhledem a s cílem objevovat nové talenty. Chceme jednoduše podpořit kapely, které si to podle nás opravdu zaslouží,“ říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Tasovský jídelníček: rock, punk, indie i folk

Vůbec poprvé tak do Česka přijedou britští Tall Ships. Ti patří mezi nejvýraznější kapely současné ostrovní scény. Sází na moderní rockový zvuk se skandinávskou příchutí a jejich výraznému frontmanovi Richovi Phetheanovi nechybí uhrančivost mladého Jima Morissona. Ke stálicím alternativní scény naopak patří rakouští Elektro Guzzi a polští Kamp!, lákadlem bude i divoké arménské punkové duo Wattican Punk Ballet.

Podívejte se na program festivalu.

Z českých muzikantů přijedou besedovat Houpací koně nebo uskupení Dva, které se nedávno vrátilo z turné po USA. Chybět nebudou ani postpunkoví The Prostitutes, herec a písničkář Jiří Schmitzer nebo Olga Königová s novým indie-popovým projektem Ille. Ten posbíral hned tři nominace v cenách Anděl. O moderování hlavní scény se podělí dvojice Alexandr Stankov a Roman Blumaier, tu alternativní poprvé představí vícenásobná vítězka soutěže písničkářů Mucha.

Letošní festivalovou novinkou bude blok diskuzí o současné nezávislé hudbě v zemích Visegrádské čtyřky. Už tradiční součástí festivalu se stalo autorské čtení a divadlo.

„Věřím, že návštěvníci ocení i další vylepšení areálu a zázemí. Holky by mohly potěšit třeba dámské záchody a čerstvé maminky přebalovací pult v dětském koutku. Zakládáme si přece na tom, že jsme rodinný festival,“ popsal novinky ředitel festivalu Tomáš Ševčík. V areálu najdou návštěvníci stanové městečko, non-stop úschovnu i pitnou vodu zdarma.