Nebezpečné chemikálie zmizely ze Lhenic. Bývalý sklad bude zázemím pro hasiče

Události v regionech: Sanace skladu chemikálií ve Lhenicích (zdroj: ČT24)

Po čtvrt století se Lhenice na Prachaticku zbavily skládky s jedy, chemikáliemi a karcinogenními látkami. V polovině 90. let je tam začala navážet společnost, která je měla zbavit škodlivin. V místě plánuje městys zřídit zázemí například pro hasiče. Sanace vyšla na zhruba 63 milionů korun.

Lhenický areál v roce 2016 skrýval stovky barelů s chemikáliemi, které kontaminovaly tisíce tun zeminy. Právě před pěti lety začala likvidace nebezpečných materiálů, teď už jsou prostory prázdné.

„Pro nás bylo nejtěžší získat na to dotaci a i získávání majetku, protože to bylo dřív v soukromých rukách a museli jsme to získat do svého vlastnictví,“ přiblížila starostka Lhenice Marie Kabátková (ODS).

Chemikálie jen z jednoho sudu mohly způsobit katastrofu

Likvidace byla důležitá hlavně kvůli škodlivosti látek. „Jednalo se o nebezpečné látky charakteru perzistentních znečisťujících látek, které se bioakumulují v živých organismech a způsobují dlouhodobou toxicitu,“ uvedl Martin Kocábek z České inspekce životního prostředí. 

Právě kvůli nebezpečnosti látek musel být areál hlídaný. „Kdyby se sem dostali zloději, vzali třeba sud se škodlivým olejem a někam ho vylili, tak by se mohla stát opravdu katastrofa,“ přiblížila starostka. 

Na volném pozemku plánuje městys do budoucna vybudovat zázemí pro hasiče nebo třeba technické služby.